A metabolikus szindrómát megfelelő és egészséges étrenddel megelőzhetjük és javíthatunk is tünetein.
?Az Amerikában manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran vezet étkezést követő, extrém mértékű vércukorszint és vérzsírszint kiugráshoz? ? írják Dr. O?Keefe és szerzőtársai a cikkben. Ezek a változások, amelyeket összefoglaló néven posztprandiális diszmetabolizmusnak (étkezés utáni anyagcserezavar) hívnak, állítólag megnövelik a szervezetben előforduló szabad gyökök mennyiségét és ezzel olyan folyamatokat indítanak be testszerte, mint a gyulladásos reakció, az érfal működészavara, növekvő véralvadékonyság és egyfajta stresszreakcióhoz hasonló változások (szimpatikus rendszer aktiválódása), így jelentősen hozzájárulnak a fokozott betegséghajlamhoz.
A szakirodalomból az is megtudható, hogy a posztprandiális diszmetabolizmus mértéke egészséges egyénekben is független előrejelzője a későbbi szív- és érrendszeri betegségnek, ugyanakkor jó hír, hogy a zavar étrendváltoztatással drámai módon csökkenthető.A szerzők szerint a következő étrendi/életviteli elemek segíthetnek leginkább a diszmetabolizmus elleni küzdelemben:
- étrendünkbe válogassunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat
- mindhárom étkezésünk tartalmazzon zsírszegény fehérjét
- minden nap körülbelül egy maréknyi olajos magvat fogyasszunk zöldséggel, gabonatermékkel, bogyókkal vagy egyéb gyümölccsel
- minden nap fogyasszunk salátát ecetes vagy szűz olívaolajos mártással
- kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és italokat, főleg azokat, amelyek cukrot, magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirupot, fehérlisztet, vagy transz-zsírsavat tartalmaznak- adott étkezés mindig csak mérsékelt adag ételből álljon
- testsúlyunkat tartsuk a normális tartományban, derék-körfogatunk ne haladja meg testmagasságunk felét
- minden nap legalább 30 percig végezzünk legalább közepes intenzitású testmozgást
- azok számára, akik soha nem szenvedtek szenvedélybetegségben (alkohol vagy drog) esetleg ajánlott a vacsora előtt vagy közben egy alkoholtartalmú ital elfogyasztása.
A fenti étrend elsősorban a cukorbetegség és koszorúér-betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlott. Hatásosságát a kísérletes kutatáson kívül alátámasztja az a tény is, hogy a világ egyes hasonló étrenddel bíró népcsoportjaiban ? így pl. Okinawán és a Mediterrán térségben - a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség előfordulása ritkább, mint számos ?nyugati? társadalomban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.