A tudósok kutatásai szerint a rendszeres sörivás segíthet megelőzni a csontritkulást, a kalcium és D-vitamin együttes adása pedig nemtől és életkortól függetlenül csökkenti a csonttörések kockázatát.
A kutatási adatok szerint a rendszeresen sört fogyasztó nőknek erősebbek a csontjaik, ezért kevésbé hajlamosak a csontritkulásra. A kutatók úgy gondolják, a sörben található szilícium lassítja a csontok leépülését és segíti az újak épülését, így véd meg a különböző csontbetegségek ellen. A sör emellett fitoösztogénekben is igen gazdag, ami szintén segíti megóvni a csontok egészségét.
A csontok főként rostokból, ásványanyagokból, vérerekből és csontvelőből épülnek fel. Az egészséges csontok sűrűbbek és apró lyukak tagolják a különböző csontrészeket.
A kutatók közel 1700 nőt kérdeztek meg sörfogyasztási szokásaikról. Ezek után mind ultrahangos vizsgálaton estek át, amely során a csontjaik egészségét vizsgálták. Az eredmények szerint a rendszeresen sört fogyasztó nők csontjai minden esetben sűrűbbek.
"A szilícium nagyon nagy szerepet játszik a csontképződésben. A sör pedig a nyugati kultúrában fellelhető egyik legjobb szilíciumforrás" - írják a spanyol kutatók.Az Egyesült Királyság Országos Csontritkulás Társasága ennek ellenére nem ajánlja a fokozott alkoholbevitelt semmilyen életkorban. Az Egyesült Államokban végzett korábbi kutatások is találtak összefüggést a rendszeres, mérsékelt sör és borfogyasztás, valamint a csontritkulás kockázatának csökkenése között.
Az amerikai tudósok adatai szerit a naponta 1-2 pohár bort vagy sört fogyasztók körében a csontsűrűség 2.4-4.5 százalékkal magasabb, mint a kevesebb, vagy több alkoholt fogyasztók esetében.
A British Medical Journal szerint a kalcium és D-vitamin együttes adása csökkenti a csonttörések kockázatát.
A mintegy 70000 beteget vizsgáló, Amerikára és Európára is kiterjedő vizsgálat központja a Sacramento-i UC Davies Egészségügyi Központ volt. "A kutatás ránk eső részében több, mint 1000 menopauzán átesett nőt vizsgálva megállapítottuk, hogy a kalcium és D-vitamin együttes szedése segített megelőzni a csonttöréseket" -közölte John Robbins, a cikk társszerzője, a UC Davis belgyógyászati részlegének professzora.A Koppenhágai Egyetem vezetésével Robbins és egy nemzetközi kutatócsoport klinikai vizsgálatokat összegezvea csonttörések gyakoriságának csökkenését tapasztalta a kombinált kezelést kapó 70 éven felüliek körében, míg ez a csak D-vitamint szedők esetében nem volt megfigyelhető.A kutatás alatt csontritkulás miatti csípő-, csigolya- és más csonttörések, illetve vastagbéldaganatok megelőzésének lehetőségét vizsgálták a kalcium és D-vitamin pótlás tükrében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.