Míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénre
Ne minden felséges falatot együnk meg!
A megevett étel mennyiségének arányban kell lennie a tényleges szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk szerint.
Ugyanarra az táplálékra másképp reagálnak az emberek. A vércsoport diéta egy amerikai orvos - D?Adamo ? nevéhez fűződik. Ö a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat; és a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre vágyunk. A rossz szokások ettől eltéríthetnek. (pl: kávézás éhgyomorra, esti nehéz, zsíros vacsorák, vagy akár a stresszoldó alkoholfogyasztás.)
Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával. Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan (saját vércsoportjának megfelelően) táplálkozni, a fogyás (súlycsökkenés) csupán a test eredeti állapotába való visszaállításnak egyik mellékterméke lesz.
O vércsoportúak diétája
Bátran ehetnek, ihatnak:
- A húsfélék közül: borjúhús, marhahús, vadak, bárány, nyúl, máj
- A tenger és a folyók állatai közül: ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal és tengeri hínárok
- Tejtermékek közül: szinte csak kecskesajt
- Szójából készített ételeket
- Gyümölcsök közül: füge, szilva, ringló, alma, ananász, barack, körte, málna, ribizli
- Zöldség félék közül: brokkoli, articsóka, saláták, fokhagyma, karalábé, póréhagya, spenót; kiegészítőként: vajbab, zöldborsó, édeskömény, újhagyma, tök, kelkáposzta,
- Hüvelyesek közül: a babféle
- Rizsféléket, árpa és rozs készítményeket
- Diót és tökmagot
- Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszer, petrezselyem, jódozott só, fokhagyma, kömény, cayenne bors, gyömbér, kurkuma, koriander, paprika, mustár, tárkony
- Gyógynövények közül: komló, csipkebogyó, vasfű, bodza, hársfavirág, borsmenta, zsálya és a cickafark.
Kerüljék:
- A húsfélék közül: a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet
- A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazac, a tintahal, az ecetes hering és a kaviár
- Mindennemű tehéntejet és tejterméket
- A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket
- A kukorica-féleséget: corn flakes
- Zöldségek közül: padlizsán, avokadó, gombák, káposzta, fehérbab, lencse, kelbimbó és a karfiol
- Gyümölcsök közül: az eper, a szeder, a narancs és a mandarin, a sárgadinnye
- Fűszerek közül: a mustár, a fehér- és feketebors, a szerecsendió, a vanília, a fahéj és a borecetek - Kávét és az alkoholféléket ? leszámítva egy kevés bort
A vércsoportúak diétája
Bátran ehetnek és ihatnak:
- Halak közül: a pontyfélék, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, nyers lazac
- Mindennemű szójafélét, lencsét és babféleségeket, rizsféléket
- Kecsketejet, kecskesajtot
- Zöldségfélék közül: az articsóka, laskagomba, brokkol, káposzta, karalábé, fokhagyma, póréhagyma, tök, torma
- Gyümölcsök közül: sárgabarack, szilva, ringló, citrom, áfonya, meggy, ananász, mazsola
- Len- és olívaolajat
- Diót, földimogyorót, tökmagot
- Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagyma, mustár, gyömbér
- Gyógynövények közül: kamilla, ginzeng, csipkebogyó, orbáncfű, galagonya
- Kávét
Kerüljék:
- A húsféléket minden formában!
- A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsa, a csuka, a hering, az angolna, az összes héjas tengergyümölcse, a füstölt lazac, a tintahal, nyelvhal
- A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
- Krumplit és a csicsókát, csicseriborsót és a vörös babot
- Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát
- Zöldségek közül: a kínai kel, a padlizsán, a csiperkegomba, valamint a káposzták, paprikafélék
- Gyümölcsök közül: a sárgadinnye, a rebarbara, mangó és a mandarin
- Az olívaolaj kivételével az összes többit!
- A kesudiót és a pisztáciát
- Fűszerek közül: a bors, a kapribogyó és a borecetek
B vércsoportúak diétája
Bátran ehetnek és ihatnak:
.- A húsfélék közül: vadak, bárány, nyúl, máj
- A folyók és a tenger állatai közül: hering, tőkehal, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia és kardhal
- Tejtermékek közül: szinte bármit
- Szójaféléket, tojást
- Gabonafélék közül: köles, zab, rozsfélék, rizsliszt
- Zöldségek közül: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, kínai kel, karfiol, fokhagyma, poré hagyma, fejes káposzta, karalábé
- Gyümölcsök közül: alma, körte, ananász, barack, eper, málna, áfonya, bodza, dinnye
- Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat
- Fűszerek közül: bármely zöldfűszer, curry, cayenne bors, szegfűszeg, gyömbér, kömény, kardamon, kurkuma, torma, paprika, szerecsendió, mustár, sáfrány, vanília - Gyógynövények közül: menta, zsálya, cickafark, édesgyökér teaKerüljék:
- Húsfélék közül: a liba, a kacsa, csirke, tyúk, sertés
- A folyók és a tenger állatai közül: az angolna, az osztriga, a hering, a kagylók, lazac füstölve, tintahal
- Tejtermékek közül: a penészes sajtok, az ömlesztett sajtok és a tejjel készített fagylalt
- Gabonafélék közül: a kukoricaliszt, a hajdina, búza
- Zöldségek közül: kukorica, lencse, tök, avokádó, retkek, paradicsom
- Gyümölcsök közül: gránátalma, rebarbara
- Kukorica-, repce- és szezámolajat
- Minden magot és diót
- Fűszerek közül: a bors és a fahéj
- Gyógynövények közül: komló, martilapú, hársfavirág,
AB vércsoportúak diétája
Bátran ehetnek:
- A húsfélék közül: nyúl, pulyka, bárány
- A folyók és a tenger állatai közül: csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár, tengeri hínár
- Szójaféléket, tofut
- Tejtermékek közül: sovány tehéntej, savó, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej és sajt
- Krumpliféléket
- Gabonafélék közül: a rizs minden fajtája, zab, búza
- Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket
- Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét ? a rebarbarán kívül
- Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaj
- Földimogyorót
- Fűszerek közül: az összes zöldfűszer, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj
- Gyógynövények közül: vasfű, kamilla, bodza, ginszeng, zsálya, borsmenta, galagonya
Kerüljék:
- A húsfélék közül: a baromfiak, a borjú és a marha, a sertés, a szarvas és őz hús, vörös husok
- A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
- Tejtermékek közül: a brie, a camamber, a penészes típusúak, a zsíros tej és a parmezán
- A hüvelyeseket
- A gabonafélék közül: a kukorica hajdina, búza
- Gyümölcsök közül: a banán, a narancs, a mangó, a gránátalma
- Zöldségek közül: olajbogyók, retkek
- Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaj
- Magvak közül: a tökmag, a mogyoró
- Fűszerek közül: a borsok, a borecetek, a kapribogyó
- Mindenféle égetett szeszt
- Gyógynövények közül: a szennalevél és a fekete teák
A hirtelen megváltoztatott étrendre mindenki másképp reagál. Elsősorban az egészségesek számára javasoljuk elkezdeni ezt a diétát. Akármilyen betegségben szenvedő először az orvosát kérdezze meg, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.