Zsírmáj ellen brokkolit fogyasztó fiatal nő

5+1 étel, amely segíthet a zsírmáj kezelésében

máj
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 12. 15:20
A zsírmáj alattomos betegség, mivel sokszor semmilyen tünetet nem okoz, mégis évek alatt komoly károkat okoz a szervezetben. Az étrend óriási szerepet játszik a zsírmáj megelőzésében és a gyógyulásban is. Mutatjuk, mely ételek segíthetik a máj egészségét.

Az orvosok szerint a zsírmáj a modern életvitel egyik tipikus következménye. A sok ülés, kevés mozgás, a feldolgozott ételek és az alkoholfogyasztás mind közrejátszik a kialakulásában. Egyre több embert érint a betegség, pedig egy kis segítséggel a máj magától képes lenne regenerálódni, ezért nem mindegy, mi kerül a tányérunkra.

Fiatal nő kelbimbót eszik zsírmáj ellen
A zöldségek segítenek a zsírmáj kialakulása ellen.
Fotó: Moos Wilhelm /  Shutterstock 

Zsírmáj: az étrend a kulcs a megelőzésben

A máj tulajdonképpen olyan, mint egy szűrő. Kiszűri a méreganyagokat, lebontja az alkoholt, segíti az emésztést, vitaminokat raktároz. Ha viszont elzsírosodik, ez a sokrétű munka akadozni kezd. Az orvosok első körben életmódváltást javasolnak, a megfelelő étrend ugyanis képes lassítani, sőt visszafordítani a kóros folyamatot. Alább hat olyan ételt választottunk ki, amelynek rendszeres fogyasztása valóban támogathatja a máj egészségét.

1. Zöld leveles zöldségek

Spenót, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó: nem véletlenül hívják ezeket a zöldségeket szuperételeknek. Tele vannak antioxidánsokkal és rosttal, ráadásul kísérletek szerint akadályozzák a zsír lerakódását a májban. Nem kell kilószámra enni belőlük, de egy adag párolt brokkoli köretként vagy egy marék friss spenót a reggeli szendvicsben is sokat jelent.

2. Halak

A lazac, a szardínia vagy a makréla magas omega-3 tartalma csökkenti a szervezetben a gyulladást, segít az egészséges vérzsírszint fenntartásában, és javíthatja a máj működését is. Ha valaki nem rajong a hal ízéért, omega-3 kapszulát érdemes szednie.

3. Zabpehely

Sokan csak diétás reggelinek tartják, pedig a zab igazi májbarát étel. A benne lévő béta-glükán segíti a zsíranyagcserét és támogatja a fogyást, ami a nem alkoholos zsírmáj kezelésének egyik alapköve. Egy tál zabkása reggelire friss gyümölcsökkel máris rengeteget tesz a májunk egészségéért.

4. Kávé

Meglepő, de igaz: a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 2–3 csésze) bizonyítottan csökkenti a májenzimek túl magas szintjét. Antioxidáns hatásának köszönhetően lassíthatja a máj hegesedését, így még a súlyosabb szövődmények ellen is védhet. Rengeteg cukorral és tejszínnel ugyanakkor már nem annyira hasznos.

5. Diófélék

A dió, a mandula és a mogyoró tele van telítetlen zsírokkal, amelyek segítenek a vérzsírszint szabályozásában. Egy marék dió naponta nemcsak a máj, de az agy egészségének szempontjából is hasznos.

6. Avokádó

Ez a zöld krémes gyümölcs az utóbbi évek kiemelt szereplője az egészséges táplálkozásban, és nem véletlenül. Az avokádó egészséges zsírsavakat, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a máj regenerációját. Akár pirítósra kenve, akár salátába kockázva remek kiegészítője a májvédő étrendnek.

A változás nem egyik napról a másikra történik, de már néhány hónap után látványos eredmények mutatkozhatnak a laborleleten is.

(A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.