Akut hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2010. július 09. 00:00
Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztható csak zsiradék, étolaj, margarin formájában legfeljebb 10 g-os adagban. Mennyi­sége fokozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. (Enzim meghatározás normalizálódás alap­feltétel.)

A pancreasnedv elválasztás ingerlésének csökkenése miatt szükség szerint többnapos koplalás után folyékony, pépes, szénhidrát-, majd fehérjetartalmú, zsír-, rost-, ­fűszerszegény az étrend.

Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztható csak zsiradék, étolaj, margarin formájában legfeljebb 10 g-os adagban. Mennyi­sége fokozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. (Enzim meghatározás normalizálódás alap­feltétel.)

A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek:

Zsír nélkül készített sós rántott leves, pirított zsemle, keksz, kétszersült, héjában főtt burgonya. Kevés cukorral készített almakompót, almamártás, almaleves. Főtt sárgaré­pa, tej, és zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépa főzeték.

A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt darált csir­ke-, vagy sertéshús adásával. Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük ételbe keverve, majd sovány tehéntúrót, sovány sajtot sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg.

sajtok

Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények: Búzadara, rizs, (főzve, szárazon, pirítva), zabpehely, liszt.

Húsok, húskészítmények:

Zsírszegény húsfélék, fiatal csirke, sovány sertéshús, sovány hal, galamb-, nyúl-, borjú­hús, sovány csirkemáj, főzve teflonban, alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, ró­mai cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, fehérpecsenye, sü­megi sonka, sertésjava.

Tej, tejtermékek:

Tej 50-100 ml mennyiségben ételbe keverve. Sovány tehéntúró, sovány sajt, joghurt, kefir.

Zöldség, Főzelékfélék:

Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejes saláta, zsiradék nélküli levesek, köretnek, fő­zeléknek elkészítve hintéssel, behabarással.

krumpli4

Gyümölcsök: Alma, őszibarack csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak szűrve elkészítve, meggy, cseresznye.

Tiltott élelmianyagok:

Alkohol, puffasztó főzetékfélék (káposztafélék), aprómagvas gyümölcsök, rostdús gyü­mölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), mák, kakaó, csokoládé.

Szárazhüvelyesek: Szárazbab, sárgaborsó, lencse.

Húsfélék: Sertészsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, libamáj, zsíros füstölt húsfélék, töltelékáruk, disznósajt, kolbász, sonka, császárhús, szalonna, tepertő.

Tészták: Élesztős kelt, hajtogatott tészták, zsírban sült tészták, vajas tejszínes, krémes sütemé­nyek, tejszín, tejföl, érlelt túrók, érlelt füstölt sajtok.

Fűszerek: Feketebors, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.

Ezt a diétát mindaddig tartani kell, amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelő­orvos indokoltnak tartja.

Ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta

A tünetek kezdetén az előzőekben leírtak szerint étkezzék a beteg. Az akut szak elején és lezajlása utáni hónapokban, években általános érvényűek az alábbiak:

- A diéta zsírszegény legyen

- Az állati zsiradékok helyett napraforgóolaj, margarin (ételkészítéshez felhasználható 1­2 dkg), tej, joghurt, kefir használható az ételek készítéséhez, ízesítéséhez.

- Kakaó, kávé, csokoládé nem ajánlott.

kakao2

- A zsiradékokat hevítve nem szabad a már kész ételbe keverni. A húsokat grillen, teflon­ban, alufóliában, római cserépedényben párolják, süssék.

- Rostszegény legyen

- A rosttartalom csökkentése áttöréssel, turmixolással és szűréssel történjen.

- Fűszerszegény legyen

- Ízesítésre használható kevés köménymag, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majo­ránna, zöldpetrezselyem, kakukkfű, citrom.

- Alkoholfogyasztása tilos! Kevés fogyasztása is káros!

- Feketekávét csak étkezés után szimpla mennyiségben. Gyakori kis volumenű étkezés (5-6-szor naponta) javasolt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.