Időgép helyett, időkésleltető táplálkozás

Bendő
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 21. 00:00
A 21. század a fájdalmas és drága beavatkozások korszaka. Pedig a kor előrehaladása sokkal élvezetesebben, méghozzá okos táplálkozással is lassítható.

A 21. század a fájdalmas és drága beavatkozások korszaka. Pedig a kor előrehaladása sokkal élvezetesebben, méghozzá okos táplálkozással is lassítható.

Vitalitás és a fizikai teljesítőképesség megőrzése

A fizikai erő és teherbírás megőrzésében az izmok és a csontrendszer állapotának nagy jelentősége van. Éppen ezért az sem mindegy, hogy az ezekre ható tápanyagokból mennyit fogyasztunk.

D-vitamin: a kalciummal együttműködve lényeges eleme az egészséges csontok felépítésének és megtartásának, azonban - és ez kevésbé ismert -, hogy legalább ilyen fontos szerepe van az izmok erejének fenntartásában, valamint a koordinációs képesség és jó reakcióidő megőrzésében is. Kitűnő D-vitaminforrás a máj, a tojás és a tejtermékek. Mindemellett fontos a napfényen, szabad levegőn aktívan eltöltött idő is.8695Ellenállóképesség

Az idő előrehaladtával az ember sokkal törékenyebbé, sebezhetőbbé válik a káros környezeti hatásokkal szemben. Ahhoz hogy ellenálló képességünket megőrizzük fontos az immunrendszer működésének támogatása.

Probiotikumok: a jótékony baktériumokat tartalmazó tejtermékeknek klinikai vizsgálatokkal igazolt immunerősítő hatásuk van. Érdemes éppen ezért a javasolt napi 3 egységnyi (kb. 6 dl) tejbevitel egy részét probiotikus hatású kefirrel vagy joghurttal kiváltani.

Antioxidánsok: Étrendünk számos természetes sejtvédő, az immunműködést támogató, gyulladáscsökkentő hatású anyagot ún. antioxidánst tartalmaz.6079Az A-, a C- és az E-vitamin erősíti a sejtek membránját, ezáltal ellenállóbbá teszi őket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A vas, a cink, a szelén és a réz pedig a szabad gyökök semlegesítésében résztvevő enzimek felépítéséhez és működéséhez szükséges.

Az antioxidáns hatású cink és szelén kombinációja csökkenti a légzőszervi és a húgyúti fertőzések előfordulási gyakoriságát, valamit fokozza az influenza elleni védőoltás hatását. Jó cinkforrásnak számít a hús, a máj és a tojás, míg a szelénhez a tengeri halak és egyéb tengeri állatok húsának és a teljes értékű gabonafélék fogyasztásával juthatunk hozzá.

Fehérjék: a megfelelő fehérjefogyasztásnak nem csak az izmok regenerálásában van fontos szerepe, hanem a szervezet védekező mechanizmusaiban aktívan közreműködő antitestek részét is képezik. Teljes értékű fehérjeforrásnak a húsfélék, halak, tejtermékek és a tojás számítanak.

Lényeges, hogy ezek valamelyike mindhárom főétkezésünk (reggeli, ebéd, vacsora) részeként megjelenjen, továbbá az is, hogy a széles kínálatból a sovány, félzsíros alternatívákat válasszuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.