Piros és egészséges cékla

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. június 02. 19:00
Leginkább élénk színe, ami először eszünkbe jut. Érdemes tudni, hogy a cékla többek között erősíti az immunrendszert, vérképző hatású, regenerálja a vörösvértesteket és még finom is.

Leginkább élénk színe, ami először eszünkbe jut. Érdemes tudni, hogy a cékla többek között erősíti az immunrendszert, vérképző hatású, regenerálja a vörösvértesteket és még finom is.

A friss céklát mindenképpen érdemes megkóstolni: sokoldalú zöldségről van szó, magas folsav tartalommal. Energiatartalma alacsony, az élelmi rostok és a kálium kiváló forrása. Nem sok megy belőle kárba, hiszen karógyökerén kívül tápláló levelei is ehetőek - az utóbbiak gazdagok kalciumban, vasban és C-vitaminban. Főzve spenóthoz hasonlóan fogyaszthatók, nyersen salátákhoz adhatók.

zoldseg44

A cékla antioxidáns tartalma vitaminokban (A-, C- és B-vitaminok) is gazdag. Erősíti az immunrendszert, vérképző hatású, regenerálja a vörösvértesteket, szerepet játszik a sav-bázis egyensúly megteremtésében és a magas vérnyomás mérséklésében. Természetes rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Gumójából kinyert vörös festékanyaga, a betain antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a tumorsejtek szaporodását (például a vastagbélben).

A betain ezen kívül cukorkák festékanyagaként is szolgál, így ha E162-őt olvasunk egy bizonyos élelmiszercímkén, nem kell megijednünk, hanem tudatos és tájékozott vásárlóként tudjuk, hogy ez a céklából kivont természetes színanyag, ami ráadásul sejtvédő hatással is bír.

A céklarost a vérszérum koleszterin- és trigliceridszintjét ugyancsak csökkenti.

cékla

A növény furcsa jellegzetessége, hogy rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. A jelenség ártalmatlan: azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a cékla vörös színét adó betain lebontására képes baktériumok. Egy-két nap után ez a hatás elmúlik.

Szivárványdiéta része

A napjainkban mind ismertebb „szivárványdiéta” (kék, vörös, sárga, zöld, narancssárga, illetve lila színű növényi élelmiszerek fogyasztása) is azt példázza, hogy milyen fontos szerepet játszanak a növényi festékanyagok a betegségek megelőzésében.

A céklából 80 g (egy közepes gumó) tesz ki egy adagot.

Konyhai ötletek

A céklát főzés előtt ne hámozzuk meg, s adjunk hozzá némi ecetet vagy citromlét, hogy jobban megőrizze a színét. Alufóliába csomagolva, 180°C-os sütőben is megsüthetjük. A karógyökér héját tisztítás (lemosás) közben ne sértsük fel, a vékony gyökereket se vágjuk le! Ha a karógyökeret főzés előtt megvágjuk, elfolyik a sötétvörös lé, és fakóbarna zöldség marad vissza. A szárból is érdemes legalább 2 cm-nyit meghagyni. A főzési idő mérettől függően 30-120 perc.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.