A rukkolát már az ókorban is ismerték - Mégis, ma van igazán divatja a fűszernövénynek. De mire is jó?
A rukkola másik neve borsmustár - afrodiziákumnak számít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható.
A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény. Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet.
A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik és a káposztafélék rokona. Vadon is megterem, Marokkó partvidékén, valamint Portugáliától Törökországig mindenhol. Mivel jól tűri a szárazságot, viszonylag igénytelen növény, otthon a kertünkben vagy az erkélyen, cserépben, ládában is termeszthetjük. Vethető tavasztól őszig.
Gyorsan nő, hirtelen egész kert lesz belőle. Miután a magvait elvetettük, 3 hét elteltével már használható is a zöldség. Frissen a legjobb egyébként a fogyasztása, hűtőben csak két napig áll el.
A rukkola nemcsak finom zöldség - tele van vitaminnal. C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne, kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.
A kiválasztott gyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által, vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van a koleszterin- és a vércukor szintjére. Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit.
Az ókorban a rómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetették köhögésre, bélférgek ellen is.
A rukkolát elsősorban ízesítésre használják, mediterrán térségekben különösen kedvelt. A saláták kiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához. A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstölt sajt is.
Számos országban használják a növényt ételekhez, de az olaszok például pálinkát is készítenek belőle, ez a rucolino: borsos ízű, de inkább édes. Olaszország használja ki talán a legnagyobb mértékben a rukkola adta ízesítési lehetőséget, ott több neve is van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.