Napjainkban elég sokat beszélnek a szervezet elsavasodásáról, illetve a savtalanításról, de az információk sokszor ellentmondóak. Dr. Gulyás Tamás lúgosítás szakértő, az elsavasodás folyamatáról, a lúgosító ételekről beszélt.
Amikor azonban az életmód terápiák felől közelítjük meg az elsavasodás problémáját, mégis van alapja.
A savas szervezet nem egészséges – olyan környezetet hoz létre, ahol a betegségek, a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodnak. Honnan tudhatjuk, hogy túl savas a testünk és hogyan tehetünk ez ellen?A sejtjeinket körülvevő vízterek, így a vérplazma is, enyhén lúgos kémhatásúak. A sejtek ebben a lúgos közegben léteznek és látják el funkcióikat. Ennek a közegnek a kémiai egyensúlya és így lúgos állapota fenntartása érdekében is a szervezet mindent megtesz. Ha bármilyen külső hatás savas irányba tolná a sejtek közötti vízterek kémhatását, a szervezet a szövetekből von ki ásványokat a savas hatás semlegesítésére, és a szöveteket áldozza fel inkább, mintsem az egész egyensúly felboruljon. A savak semlegesítésére úgynevezett puffer rendszerekkel rendelkezünk, ilynek például a vér fehérjéi, a hemoglobin. Ezeknek is regenerálódnia kell azonban, és addig átmeneti funkciózavart szenvednek el.
Az anyagcsere folyamataink ellenben savakat termelnek. Ez igaz a legegyszerűbb tápanyagégetésre is, melynek során szén-dioxid képződik, mely vízben oldva szénsavat alkot. A szén-dioxidot azonban ki tudjuk lélegezni. A táplálékok lebontása során azonban olyan szerves savak is képződnek, amelyeket már nem tudunk csak úgy kilélegezni, azok eltávolításához a vesére és májra van szükség. Ez a folyamat azonban időigényes, ezért kell először a szöveteknek semlegesíteni ezt a hatást. A vese elősegítésére pedig bőséges folyadékbevitelre van szükség.
Az állati fehérjék, főként a vörös húsok, a cukros üdítők és ételek, a túlfinomított szénhidrátok (fehérliszt, fehér kenyér, fehérrizs, fehértészták, burgonya), az alkohol, a sült ételek kátrányai és a magas cukortartalmú érett, illetve cukoralkoholokat tartalmazó túlérett gyümölcsök. Ezek túlzott fogyasztása folyamatos savterhelést jelent a szervezet számára.
A legjobb lúgosító hatással a magas ásványi anyag tartalmú zöldségek - főként a zöld levelesek - a nem édes gyümölcsök (pl.: avokádó), és az olajos magvak, illetve a növényi hidegen sajtolt olajok rendelkeznek a legjobb lúgosító, illetve savsemlegesítő tulajdonsággal. A citrom, noha savas, lúgosító hatású, és a grapefruit ugyanígy.
A ami civilizációs betegségek kialakulásának megelőzésére, vagy kiegészítő terápiájára a legjobb, ha a táplálékaink 2/3-a lúgosító és csak 1/3-a áll savasító hatású ételekből. Ha húst eszünk, a köret mindig zöldség legyen. A hal jobb, mint a hús és a tejtermékeket is minimalizáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.