Brit tudósok olyan papírt találtak fel, amely megváltoztatja a színét, ha romlott étet tesznek bele.
A kis műanyag zacskó képes felismerni, ha a belehelyezett hús, hal vagy saláta szavatossági ideje lejárt, vagy túl régóta állt már a hűtőben. Akkor is figyelmezteti a felhasználót, ha az adott étel csomagolása megsérült, ezért károsodhattak az összetevői.
A tudósok szerint a találmány segíthet azokon, akik nem bíznak a megadott szavatossági időkben, és eltántoríthatja azokat, akik a húsok és tejtermékek esetén nem veszik komolyan a feltüntetett dátumot.Korábban már kifejlesztettek olyan matricákat, amelyeket ugyanezen célból lehetett az élelmiszer borítására ragasztani ? most azonban maga a csomagolás jelez. Működése azon alapul, hogy a húst, halat és salátát olyan speciális környezetben tartósítják, ahol kevesebb az oxigén, helyette pedig nitrogén és szén-dioxid tölti ki a teret.
A csomagolóanyag színe akkor változik meg, ha az oxigén mennyisége elér egy kritikus szintet, vagy ha a romlással járó kémiai reakciókat érzékeli. ?Jelenleg túl sok ételt dobunk ki, ami környezetvédelmileg és gazdaságilag is káros. Reméljük, ez a találmány éppúgy megakadályozza azt, hogy valaki fogyasztásra már alkalmatlan ételt egyen, mint azt, hogy feleslegesen pazarolja el az élelmiszert.? ? mondta a kutatás vezetője, Andrew Mills, a Strathclyde Egyetem tanára a Daliy Mail-nek. A termék előreláthatólag két év múlva kerül forgalomba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.