A méz, jövő antibiotikuma

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2014. december 03. 15:00
A FASEB Journalban közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz.

A FASEB Journalban közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz.

A defenzin-1 nevű fehérjét a méhek szintetizálják, és remélhetőleg egy nap lehet majd alkalmazni a szokásos antibiotikumokkal szemben rezisztens törzsek ellen, például égési sérüléseket és bőrfertőzéseket követően.

A vizsgálatot az amszterdami Orvosi Mikrobiológiai Intézet munkatársai végezték, Sebastian A.J. Zaat vezetésével. Reményeik szerint a méz, vagy annak valamely összetevője alkalmazható lenne az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfertőzések kezelésére, vagy megelőzésére.

méz

Zaat és munkatársai kémcsövekben orvosi tisztaságú méz antibakteriális hatását vizsgálták, olyan baktériumokra, melyek rezisztensek a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeképp a defenzin-1-et izolálták, mely a méhek immunrendszerének összetevője, és a mézhez az állatok adják hozzá. A felfedezés magyarázatot ad arra is, hogyan működik a méhek immunrendszere, melynek következtében a méhészek képesek lehetnek egészségesebb, táplálóbb méz előállítására.

Évezredek óta tudjuk, hogy a méz jót tesz a különböző bántalmakra, de sosem értettük ennek mikéntjét-írja Gerald Weissmann, a FASEB Journal szerkesztői kommentárjában. Most sikerült kivonni azt az antibakteriális összetevőt, melynek segítségével hatásosabban védekezhetünk a fertőzésekkel szemben.?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.