Megfelelő D-vitaminszinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés és a csontok is jobban erősödnek.
Az ősz beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a szervezetet, ami pedig a D-vitamin termelés egyik fő forrása. Ráadásul kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kezeljük a testünket, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe.
Mindezek miatt őszre a szervezetből kiürül a D-vitamin, amelynek folyamatos pótlása kiemelten fontos, mivel jelentős szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében. Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség.
A közelmúltban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.
Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte: „a D-vitamin-hiánynaknincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál".
Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet.
A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget - másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást - kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben - a köztudattal ellentétben - minimális a D-vitamin tartalom.
Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap mint nap ezekből az ételekből az ideális D-vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).
A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.
A D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól.
A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.