A pekingi kutatók eredménye megmagyarázhatja, miért csökkenti a szívbetegségek előfordulásának kockázatát a zöld tea. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői 14 korábbi randomizált próba eredményeit tekintették át, melyekben három hét és három hónap közötti ideig fogyasztottak a vizsgálatokba bevont emberek vagy zöld teát, vagy zöldtea-kivonatot. A tesztekben kontrollcsoportokat is alkalmaztak, amelyek tagjai hatóanyag nélküli placebót kaptak.
Az összesített adatok szerint a HDL koleszterin vérszintje átlagosan 7,2 milligrammal csökkent deciliterenként, a jótékony, LDL koleszterin szintje nem változott értékelhető mértékben.
A kutatók úgy vélik, a zöld tea koleszterinszintet csökkentő hatása annak köszönhető, hogy a benne található katekin elnevezésű vegyület (egy az antioxidáns hatású polifenolok közül) csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben.
A csökkenés kis mértékű, ezért a szakemberek szerint az, aki koleszterincsökkentő gyógyszert szed, nem tudja zöld tea ivásával helyettesíteni. Egyes kutatások a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztásának lehetséges mellékhatásaira, például az esetleges májkárosodásra is felhívták a figyelmet. Szokásos mennyiségben azonban a zöld tea az egészséges étrend hasznos összetevője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.