Ennek hátterében az áll, hogy amíg a nyugat-európai országok lakói ismerik érintettségüket, addig a laktózérzékenységben szenvedő magyar lakosság döntő része nem is tudja magáról, hogy ebben az egyre gyakrabban előforduló problémában szenved. A helyzetet súlyosbítja, hogy az informáltság hiányából adódóan azok, akik tisztában vannak laktózérzékenységükkel, azt gondolják, hogy teljesen le kell mondaniuk a magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C-vitamin tartalmú tej és tejtermékek minden formájáról. Pedig a problémára van megoldás, de míg az Európában megvásárolt tej és tejtermékeknek már 2-5%-a laktózmentes, addig Magyarországon mindössze 0,5%-ot tesz ki e speciális tejek és tejtermékek forgalma.
A laktózérzékenység elterjedtsége
A laktózérzékenység elterjedtsége nagymértékben függ a különböző etnikumok és népek gasztrokulturális jellemzőitől. Angliában például a lakosság 5-15%-a, Németországban 15%-a, Ausztriában 15-20%-a, Dél-Franciaországban 65%-a, az Egyesült Államokban 22%-a, Japánban 89%-a, Kínában pedig 93%-a laktózérzékeny. Az egyes etnikumok laktózérzékenysége közötti eltérés eredetét sokan a neolitikus korra vezetik vissza. A Mezopotámiában kettéváló népek közül a későbbi nomád állattenyésztők esetében az állatok húsa és teje képezte a táplálkozás alapját, így a laktózaktivitás fennmaradt a gyerekkoron túl is.
A laktóz vagy tejcukor olyan összetett cukor, melyet közvetlenül nem tudunk megemészteni, csak miután a szervezetünk által termelt laktáz nevű enzim lebontotta egyszerű cukrokká. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktózérzékenyek esetében tejtermék fogyasztása után hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlenséget, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek.
Magyar betegstatisztikák szerint az általános iskolások (6-14 év) 6,2%-a, a serdülők és fiatal felnőttek (15-29 év) 6,62%-a és a felnőttek (30-49 év) 14,66%-a szenved laktóz intoleranciában, egyes szakértői tanulmányok azonban 20-30% közé teszik az érintett személyek arányát, vagyis 2-3 millió magyar szenvedhet tejcukor-érzékenységben. Ezt támasztja alá a mindennapi klinikai gyakorlat is, ahol a gasztroenterológiai szakrendelésen megforduló betegek igen jelentős része olyan tünetekről számol be, amelyeket akár egy ki nem mutatott laktózérzékenység is okozhat.
Következmények
Az elhanyagolt laktózérzékeny betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza. Szélsőséges esetben az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat.
Terápia
Sajnálatos módon a tejcukor-emésztési zavarban szenvedők legfőbb terápiája a diéta, holott a tejtermékek teljes elhagyása, a tej egyéb értékes ásványi anyag- és vitamintartalma miatt, bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét, megfelelő pótlás nélkül pedig hiánybetegségeket eredményezhet, a kalcium és D-vitamin hiánya például akár oszteoporózist is - mondta Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietétikai tanszékének oktatója.
A megfelelő információ hiányából adódóan sokan nem tudják, hogy a laktózérzékenyeknek ma már nem kell nélkülözniük étrendjükből az egészséges tejet és tejtermékeket - tette hozzá a dietetikus szakember.
Laktózmentes tejtermékek
A laktózmentes tejtermékek gyártása során - egy speciális eljárás segítségével - laktáz enzim hozzáadásával a tejben lévő tejcukor lebontása már a termék elfogyasztása előtt megtörténik. Így a laktózérzékeny fogyasztó számára is emészthetővé válik a tejtermék. E folyamat - az enzimes hidrolízis - során a mikroorganizmusokból kivont %u03B2-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet.
Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió ember is hozzájuthat a tejhez, az emberiség egyik legfőbb táplálékához. A tejfogyasztást dietetikus szakértők is az egészséges étrend részeként határozzák meg, mivel az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír ugyanis csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.
A 2011-ben készült felmérése szerint, a magyar lakosság mégis mindössze 1,8 dl tejet fogyaszt naponta, a szakértők által javasolt napi fél literrel szemben, ami jórészt a laktózérzékenység nagy arányú elterjedtségével is magyarázható. A laktózmentes tej és tejtermékek egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki fogyaszthatja, így akkor sincs szükség a külön sütésre, főzésre, ha a családban csak egy fő szenved laktózintoleranciában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.