Sajnos az arra hajlamosoknál az olajos magvak kiválthatnak nagyobb mértékű bőrzsírosodást, ami pattanások kialakulásához vezet. Oláh Ibolya dietetikus segített pontosítani a felvetést.
Sokszor halljuk, hogy nem szabad diót vagy mogyorót enni, mert zsíros és pattanásos lesz tőle a bőrünk. A legtöbben nem tudjuk pontosan, hogy melyik étel milyen hatást gyakorol a bőrünkre, és milyen mennyiség az, ami esetleg még nem vezet pattanásokhoz. Oláh Ibolya dietetikus most segít eligazodni a bőrbajokat okozó ennivalók között.
Jóból is megárt a sok!
„A mogyorónak nagyon magas a telítetlen zsírsav tartalma, és kifejezetten jót tesz a bőrünknek.” - kezdi Oláh Ibolya dietetikus - „Vannak, akik azonban bizonyos személyek, akikben ezek az allergéneket tartalmazó magvak gyulladásokat okozhatnak. Ettől vannak a pattanások.”
Megeshet az is, hogy kis mértékben semmi probléma nem adódik, nagyobb mennyiségben viszont már elkezdhet puffadni, vörösödni az arc. Az esetek 30%-ban jelentkezhet valamilyen tünet. Hetente egy marék mennyiségtől nem lesz senki tele pattanásokkal, sőt egészségesebbé tesz, segíti a vitaminok felszívódását, zsírsavai javítják az erek állapotát, ezáltal a bőr több oxigénhez, vitaminhoz jut, így biztosan még szebb lesz, a hajunk pedig fényesebb.
Mi a helyzet a tejjel?
„Manapság nagyon vitatkoznak tej ügyben.” - magyarázza a Oláh Ibolya dietetikus - „Az is kérdés, hogy teljes tejnek nevezhetjük-e azt, ami elénk kerül. Egyre azt pedzegetik, hogy vajon mindenkinek termelődik-e az a bizonyos laktáz enzim, vagy egyre inkább érzékenyebbek leszünk, magára a tejfehérjére, tejcukorra.”
Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás kimutatta, hogy a tehéntej fogyasztása növelte mind a pattanások számát, mind azok súlyosságának mértékét. Ugyanez elmondható a magas glikémiás indexű ételekről (pl. fehér kenyér, rizs, tészta, cukor) is. Mindez a hormonoknak tudható be: a tejtermékek növelik a test hormon- és inzulinszintjét, tehát a hormonális egyensúly felbomlása okozza a gondokat.
Mértékletesen, mint mindig
A táplálkozással pozitívan is hathatunk a bőrünkre. Ha a megfelelő tápanyagokat helyes arányban juttatunk be a szervezetünkbe, az legalább olyan jelentős mértékben táplálhatja és hidratálja a bőrünk. Mindezek segíthetnek abban, hogy bőrünk puha, rugalmas és bőrhibáktól mentes maradjon.
Bőrünk visszatükrözi táplálkozásunk minőségét. Az antioxidánsok fogyasztása a bőrt is károsító szabad gyökök miatt nagyon lényeges. Gondoskodjunk róla, hogy ételünk nagy mennyiségben tartalmazzon C- és E-vitamin-tartalmú összetevőket, Omega-3 zsírsavat valamint szelént.
A C-vitamin a szabad gyökök megkötésén kívül a bőr kollagén termelésének serkentésében is kulcsszerepet játszik, mely hozzájárul a bőr rugalmasságának megtartásához. A hidratálás jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Fogyasszunk sok zöldség és gyümölcslevet az ásványvízen túl, ezzel is hozzájárulva a napi vitamin és ásványi anyag bevitelhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.