A kávénak igenis vannak pozitív hatásai

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 23. 10:11
A kávé koffein tartalma abszolút nem vészes - vallja Molnárné Bíró Erzsébet. Nagyon kevesen tudják, hogy a kávé koffeintartalma az étcsokoládéval megegyező. Amennyiben mértékkel fogyasztjuk mindkettőt, úgy egyik sem árthat egészségünknek. A Magyarországon elfogadott általános irányelv napi 2-3 csésze; ekkora mennyiség jótékony hatású lehet az egészségi állapotra. Nemzetközi kutatási eredmények viszont felvetik az ennél nagyobb, napi 3-5 csészényi kávé elfogyasztásának táplálkozási előnyeit.

Molnárné Bíró Erzsébet, táplálkozás specialista a kávé pozitív hatásairól beszélt a Csak csajokban.

A kávé koffein tartalma abszolút nem vészes - vallja Molnárné Bíró Erzsébet. Nagyon kevesen tudják, hogy a kávé koffeintartalma az étcsokoládéval megegyező. Amennyiben mértékkel fogyasztjuk mindkettőt, úgy egyik sem árthat egészségünknek. A Magyarországon elfogadott általános irányelv napi 2-3 csésze; ekkora mennyiség jótékony hatású lehet az egészségi állapotra. Nemzetközi kutatási eredmények viszont felvetik az ennél nagyobb, napi 3-5 csészényi kávé elfogyasztásának táplálkozási előnyeit.

A kávé pozitív élettani hatásait a benne levő nagy mennyiségű antioxidánsnak (például fenoloid vegyületeknek, a polifenoloknak) köszönheti.

A kávéban található koffein idegrendszerre gyakorolt hatása szintén jól ismert. Javítja a reakcióidőt és a koncentrációs képességet, ugyanakkor késlelteti a kifáradást. Sokan a kávé addiktivitását a koffeinben keresik, pedig jóval inkább markáns ízvilága az, ami miatt kedvelő minden reggel felhörpintik megszokott kis adagjukat belőle.

Sokféle népi gyógymód, kulturális szokás kapcsolható a kávéhoz, ám már a tudomány is használja jótékony erejét, de nem feltétlenül szájon át kerül szervezetünkben. A Gerson terápia (kávé beöntés) alapja, hogy a koffein és a palmitátok (a kávéban található kémiai összetevők) szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért. A beöntött folyadék belső izommozgást indít el, és ezzel együtt a "szemét" eltávozik a szervezetből.

Tehát a kávé önmagában nem kártékony, jóval inkább a kávé ízesítésére használt készítmények lehetnek egészségünkre ártalmasak, abban az esetben, ha folyamatosan ízesítünk velük. Sokan használnak cukrot a kávé édesítésére, amely a gyomrunkban ezt követően tovább erjed, legfőképpen az élesztő gombák hatására.

Igyuk tehát minél tisztábban, eredeti ízét megőrizve ezt a fekete nedűt!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.