Ki nyerít a végén? Lóhús botrány az Unioban

élelmiszer
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 12. 15:14
A Findus nevű, fagyasztott hústermékekben találtak lóhúst, pedig ebben az ételben csak marhahús lehetett volna. Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagna-készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. Románia tiltakozott: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele.

Tovább dagad a lóhús botrány Európában. A Nagy-Britanniában kirobbant lóhús botrány követően a marhahúsos készítményként árusított, nagy mennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket a svéd vállalat francia beszállítója a romániai vágóhidakon kéri számon.

A Findus nevű, fagyasztott hústermékekben találtak lóhúst, pedig ebben az ételben csak marhahús lehetett volna. Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagna-készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. Románia tiltakozott: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele.

A szennyezett lóhús káros lehet az emberek egészségére, közölte a brit kormányhivatal, és itt-ott a nemzetközi összeesküvés gyanúja is felreppen.

Mi a baj ennek a tiszta állatnak a húsával?

A lóhús önmagában finom eledel. Magas fehérje-, és alacsony kalória tartalmú, az egyik legtáplálóbb vörös hús. Nincs probléma a telített zsírjával, növénnyel táplálkozó állat. Próbálták már a patkányhúst? Kínában százmilliók csemegéje, akárcsak Thaiföldön a kutya fasírt. A franciák különlegessége a a béka, a csiga, és hát nem ismeretlen a hernyó-, kígyó- és rovarevészet sem számos kultúrában.

Miért nem eszünk lovat? Nem provokációból, kíváncsiságból kérdezem. Egy félig vegetáriánus család sarja, aki némiképp megtagadta a családi hagyományokat. A környezetemben mindenki eszik tehenet meg disznót. Ezeknek az állatoknak az életvitele körüli tisztasági kérdések fel sem merülnek. Milyen érvek szólnak a ló ellen? Hogy fejlett, érzéssel bíró állatok. Miért, a disznó nem? Vagy, hogy a ló hagyományosan háziállata, segítője a munkaadónak. És a tehén?

husok5

Szóval a legújabb brit jelentések szerint elsősorban azzal lehet probléma, hogy a lótartásban, lótenyésztésben hagyományosan érdekelt szigeteken egyszerűen képtelenek felfogni, hogy a lóhús is lehet finom. Még mielőtt belebonyolódnánk a gasztronómiai kérdésekbe, kaptuk a legújabb angol érvet. Nincs kizárva, hogy a ló húsa tartalmazhat olyan kémiai anyagot, mint a fenilbutazon, amely tulajdonképpen gyógyszeranyag: fájdalom és láz kezelésére használják.

Ez az anyag az emberi fogyasztásra tiltott, mert életveszélyes. Korábban használták például a köszvény és az ízületi gyulladások kezelésére, amíg kiderült, hogy egyes esetekben súlyos vérképzőszervi betegséget, aplasztikus anémiát okozhat. Ez a vörös- és fehér vérsejtek jelentős csökkenését okozhatja, ezért életveszélyes. A fenilbutazont, mint a gyógyszert az emberek számára betiltották.

A probléma az is, hogy mire ezt észrevették, nem lehet tudni, hányan ettek az ilyen húsból? És egyáltalán? Van-e ilyen hús? Jelenleg a laboratóriumi vizsgálatok folynak, ezek eredményei megismerése előtt legfeljebb megelőző intézkedésekről beszélhetünk. Amire persze szükség van, ha fennáll a veszély. De ha megint lobbiérdekek ütközése kapott erőre a sajtóbotrányban, akkor úgy járunk, mint annyiszor az elmúlt évek felesleges egészségügyi pánikkeltései kapcsán: nagyobb a füstje, mint a lángja. Félreértés ne essék: nem szabad a legkisebb kockázatnak sem kitenni az ártatlan fogyasztókat egészségük megőrzése érdekében.

stake

És ha már itt tartunk: a magas só-és zsírtartalmú húsok, és a gyakran tisztázatlan eredetű és mennyiségű adalékanyagok a sertés- és tehénárukban bizony súlyos kockázati tényezőket jelentenek. A rákbetegségek, a szívbetegségek és sok más betegség közvetlen és közvetett előidőzőjeként. Egy ilyen kereskedelmi körben, ahol Romániától, Svédországon át Angliáig, majd feldolgozva tömbökbe fagyasztott forgácsként az uniós országok bármelyikébe eljut a termék, hát bizony már felismerhetetlen az eredete és követhetetlen az útja. Reméljük, hogy a gyártók, beszállítók és a hatóságok a lósztorit nem saját szennyeseik takargatására, hanem az igazság kiderítésére fogják felhasználni.

Ez a kereskedelmi rendszer jelenleg csak annyira biztonságos, amennyire a szavatossági szelvényre ráírják: Made in Europe. A papír sok mindent elbír. Az emberek gyomra nem. Érzékenyebb, és hamar kiveti magából, ami nem odavaló. Mi magyarok, mint hagyományosan marha-, sertés-, meg baromfifogyasztók csendes érdeklődéssel figyeljük a történéseket, Nehogy azt higyjük, ez a téma bennünket nem érint. Talán jó lenne mielőbb elkezdeni magunktól a saját házunk táján söprögetni, utánanézni az európai hús- és élelmiszer beszállítóknak, a termékek eredetének és tisztaságának. Még mielőtt benyerít a lóhúsbotrány Magyarországra is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.