Az adatok szerint a repülő ragadozók 15 százalékkal nagyobb eséllyel támadnak meg olyan embert, aki korábban legurított már egy-két korsó sört. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rovarokat vonzza a sör szaga és az alkoholfogyasztás miatt megváltozott légzésritmus. Lehetséges, hogy a szúnyogok már arra is rájöttek, hogy a sörszaggal együtt jár a csípések elleni védekezés hiánya, az alkohol okozta bágyadtság miatt ugyanis sokszor észre sem vesszük a csípéseket.
A francia IRD Kutatóközpont tudósai remélik, hogy kutatási eredményeik hozzájárulhatnak a malária elleni harchoz. A betegség, ami évente világszerte 780 000 ember halálát okozza ugyanis a szúnyogok csípése által terjed.
A kutatók 25, 20 és 43 év közötti önkéntesen és 2500 szúnyogon tesztelték elméletüket. Az önkénteseknek egy liter sört kellett elfogyasztaniuk, majd várni a szárnyas rovarok támadását. A szúnyogokat kisebb csoportokban engedték ki a rovarcsapdákból és két utat hagytak szabadon nekik: az egyik a sört fogyasztott emberek felé, a másik a szabadságba vezetett.
Az eredmények szerint a szúnyogok 12-15 százalékkal nagyobb eséllyel támadják meg az embereket a sörfogyasztás után, mint előtte. "Ebből egyértelműen látszik, hogy a sörfogyasztás egyes afrikai országokban komoly rizikófaktort jelenthet a malária szempontjából. Az alkohol lebontásakor keletkező illatok és a légzés gyakoriságában bekövetkező változások vonzzák a maláriát is terjesztő rovarokat." A trópusokkal ellentétben, Európában a szúnyogok nem terjesztenek semmiféle betegséget. Az Egyesült Államokban néhány faj hordozhatja az agyvelőgyulladás kórokozóját, de ez is mindössze csak 100 betegséget okoz évente.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.