Rákbetegeknek receptkombinációk 2.

rák
PUBLIKÁLÁS: 2010. augusztus 06. 00:00
Van, mikor a természet adja a legnagyobb segítséget a gyógyuláshoz. Íme néhány recept rákbetegek számára.

Van, mikor a természet adja a legnagyobb segítséget a gyógyuláshoz. Íme néhány recept rákbetegek számára.

Főtt-nyers leves

Hozzávalók: 4 főre

30 dkg burgonya

pici só

2 dl tejföl

2-3 evőkanál mustár

ízlés szerint citromlé

zöldhagyma, répa, cékla

Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk és ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbe apróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel.

Zöldbabos rakott hal

Hozzávalók: 4 főre

80 dkg zöldbab
20 dkg árpagyöngy
30-40 dkg halfilé
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 dl tejföl
5-6 evőkanál olaj
só, citromlé
1 teáskanál őrölt piros paprika
2 mokkáskanál borsikafű

Elkészítés: A zöldbabot az olajon a petrezselyemmel és 1 teáskanál sóval félig puhára pároljuk. Az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Beízesítjük olajjal, piros paprikával, borsikafűvel. A halat (ha kell beirdaljuk), besózzuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk. A zöldbab felét tepsibe vagy jénai tálba terítjük. Rárétegezzük az ízesített árpagyöngyöt, majd erre a hal kerül. Befedjük a zöldbab másik felével, melyre rálocsoljuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral elkevert tejfölt. Sütőben lefedve 30-40 perc alatt átsütjük.

Káposztás palacsinta

Hozzávalók: 4 főre

Palacsintához:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tojás

7-8 dl szóda- vagy ásványvíz

0,5 dl olaj
60 dkg édes káposzta (torzsa nélkül)
2 evőkanál olaj
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
1 teáskanál borsikafű


1 teáskanál szárított kapor
10 dkg Trappista sajt

Elkészítés: A káposztát olajon a mézzel lepirítjuk, sóval, borsikafűvel és kaporral fűszerezünk. A lisztből és a tojásokból a szódavízzel sűrű palacsintatésztát keverünk. Beletesszük a pirított káposztát, ha kell, még kicsit sózzuk, s hozzákeverjük a 1/2 dl olajat.

Palacsintasütőben - amit olajjal kenünk ki - fedő alatt vastagabb lapokat sütünk. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala jól átsüljön. Egymásra csúsztatjuk, s a rétegek közé reszelt sajtot teszünk - tortaként szeletelhető.

Gyümölcsvelő

Hozzávalók: 4 főre

7-8 kg gyümölcs, ami lehet egyféle vagy többféle is
1 kg méz

Elkészítés: A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe tölthető. A tartósítószer a celofánra kerüljön! Száraz gőzben tartósítsuk tovább. Télen ízletes csemege.

Szilvás lepény

Hozzávalók:

25 dkg teljes őrlésű liszt
1 nagyobb sárgarépa finomra reszelve
4 tojás
2 dl tejföl
4 evőkanál méz
4 evőkanál barnacukor
5 dkg vaj
2 kiskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
15 dkg aszalt szilva.

Elkészítés: Összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a vajjal, a sárgarépával, és a fahéjjal. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejfölt is, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjéket. Kikent tepsibe terítjük a tésztát, tetejét megszórjuk a szilvával. Úgy sütjük, mint a piskótát: előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.