Van, mikor a természet adja a legnagyobb segítséget a gyógyuláshoz. Íme néhány recept rákbetegek számára.
Főtt-nyers leves
Hozzávalók: 4 főre
30 dkg burgonya
pici só
2 dl tejföl
2-3 evőkanál mustár
ízlés szerint citromlé
zöldhagyma, répa, cékla
Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk és ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbe apróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel.
Zöldbabos rakott hal
Hozzávalók: 4 főre
80 dkg zöldbab
20 dkg árpagyöngy
30-40 dkg halfilé
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 dl tejföl
5-6 evőkanál olaj
só, citromlé
1 teáskanál őrölt piros paprika
2 mokkáskanál borsikafű
Elkészítés: A zöldbabot az olajon a petrezselyemmel és 1 teáskanál sóval félig puhára pároljuk. Az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Beízesítjük olajjal, piros paprikával, borsikafűvel. A halat (ha kell beirdaljuk), besózzuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk. A zöldbab felét tepsibe vagy jénai tálba terítjük. Rárétegezzük az ízesített árpagyöngyöt, majd erre a hal kerül. Befedjük a zöldbab másik felével, melyre rálocsoljuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral elkevert tejfölt. Sütőben lefedve 30-40 perc alatt átsütjük.
Káposztás palacsinta
Hozzávalók: 4 főre
Palacsintához:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tojás
só
7-8 dl szóda- vagy ásványvíz
0,5 dl olaj
60 dkg édes káposzta (torzsa nélkül)
2 evőkanál olaj
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
1 teáskanál borsikafű
1 teáskanál szárított kapor
10 dkg Trappista sajt
Elkészítés: A káposztát olajon a mézzel lepirítjuk, sóval, borsikafűvel és kaporral fűszerezünk. A lisztből és a tojásokból a szódavízzel sűrű palacsintatésztát keverünk. Beletesszük a pirított káposztát, ha kell, még kicsit sózzuk, s hozzákeverjük a 1/2 dl olajat.
Palacsintasütőben - amit olajjal kenünk ki - fedő alatt vastagabb lapokat sütünk. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala jól átsüljön. Egymásra csúsztatjuk, s a rétegek közé reszelt sajtot teszünk - tortaként szeletelhető.
Gyümölcsvelő
Hozzávalók: 4 főre
7-8 kg gyümölcs, ami lehet egyféle vagy többféle is
1 kg méz
Elkészítés: A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe tölthető. A tartósítószer a celofánra kerüljön! Száraz gőzben tartósítsuk tovább. Télen ízletes csemege.
Szilvás lepény
Hozzávalók:
25 dkg teljes őrlésű liszt
1 nagyobb sárgarépa finomra reszelve
4 tojás
2 dl tejföl
4 evőkanál méz
4 evőkanál barnacukor
5 dkg vaj
2 kiskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
15 dkg aszalt szilva.
Elkészítés: Összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a vajjal, a sárgarépával, és a fahéjjal. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejfölt is, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjéket. Kikent tepsibe terítjük a tésztát, tetejét megszórjuk a szilvával. Úgy sütjük, mint a piskótát: előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 percig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.