Újratanította beszélni édesanyját Németh Kristóf

A színész ráérzett édesanyja stroke-jára, aki a gyors segítségnek köszönheti, hogy majdnem teljesen felépült. Beszédnehézségei azonban ma is adódnak.
A színész ráérzett édesanyja stroke-jára, aki a gyors segítségnek köszönheti, hogy majdnem teljesen felépült. Beszédnehézségei azonban ma is adódnak.

Mondják, hogy érdemes hallgatni a megérzéseinkre, Németh Kristóf pedig ezt ma már biztosan kijelentheti, hiszen egy isteni sugallata sok évvel ezelőtt életet mentett. A Fórum Színház igazgatója imádott édesanyját húzta ki a halál torkából, amiről a napokban D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában tett említést, majd a Borsnak részletesen is elmesélte a napot, amit azóta sem tudott kitörölni az emlékezetéből.

– Sosem felejtem el, vasárnap volt, és az édesanyáméknál palacsintáztam. Jót ettünk, beszélgettünk, és mondtam nekik, hogyha hazaérek Zuglóba, nem is csinálok aznap mást, csak pihenek, filmezek és még a telefonomat is kikapcsolom másnapig. Így is tettem, de nem sokkal később elkapott valami furcsa, megmagyarázhatatlan érzés, és visszakapcsoltam a mobilt, hogy felhívjam anyukámat. Felvette, de akkor már nem tudott beleszólni a telefonba, csak egy-két hanggal tudatni, hogy nagy a baj. Nagyon megijedtem, és a vezetékes telefonon felhívtam apukámat, aki a másik szobában tévézve semmit sem sejtett. Majd azonnal kocsiba pattantam, közben tárcsáztam a mentőket – emlékezett vissza a tizenöt évvel ezelőtti szerencsétlenségre, ami azóta is meghatározza az életét.

A színész D. Tóth Krisztának mesélte el a történetet

Édesanyja még az ápolókat és a fiát is két lábon állva fogadta, a mentőautóban azonnal kómába esett, és hosszú ideig a kórház intenzív osztályán élet és halál közt lebegett.

– Nem tudtuk, pontosan mikor kezdődhetett anyukámnál a stroke. A háromórás időintervallum ugyanis ilyenkor nagyon fontos. Ha az ember azon belül van, még nagy eséllyel maradandó károsodás nélkül megúszhatja. Ennek a határán voltunk. Végül az orvos döntött, és felvette egy speciális programba az édesanyámat, ahol gyógyszert teszteltek. Valaki gyógyszert, valaki sós vizet kapott, hogy a placebo kontra gyógyszer hatása igazolható legyen. Mint később kiderült, édesanyám gyógykészítményt kapott, és annak köszönheti a csodás gyógyulását.

Kristóf édesanyja szinte teljesen felépült az agyvérzésből, egyedül a beszédközpontja sérült maradandóan.

– Végtelen mennyiségű szakirodalmat olvastunk ki az édesapámmal, logopédushoz járattuk, és mi magunk is segítettünk, tanítottuk, hogy újra úgy beszéljen, ahogy régen. Vannak napok, amikor szinte észre sem vehető, hogy beszédnehézségei vannak, de van olyan is, amikor egyáltalán nem tud beszélni. Ez teljesen véletlenszerű, de azt hiszem, így is rettentő szerencsések va­gyunk – összegezte a történetet a színész.