Somló Tamás, emlékezés a legendára - sorozat, 1. rész

Énekes, szaxofonos, basszusgitáros, dalszöveg­író, zeneszerző, artista és jogász. Hogyan lett Somló Iván Tamásból az ország egyik legkülönlegesebb előadója?
Énekes, szaxofonos, basszusgitáros, dalszöveg­író, zeneszerző, artista és jogász. Hogyan lett Somló Iván Tamásból az ország egyik legkülönlegesebb előadója?

Kollégái, pályatársai anekdoták százait mesélik Somló Tamásról. De hogy kinek érezte ő magát? 1985-ben nagy pályatársaival, Presserrel, Soltival és Szántóval közösen könyvet írtak És ilyen a boksz? címmel.

A kötetben az LGT történetét elevenítették fel. Somló így mutatta be önmagát:

„Er­délyi félzsidó családból szár­mazom”. „A fölcseperedésem fontos tényezője volt a zsidóság” – írta Somló a kötetben, és azt sem titkolta, az antiszemitizmussal ő is kénytelen volt szembesülni. Majd azt is megmagyarázta, miért tartja magát félzsidónak.

„Apukám volt zsidó és édesanyám mamája. Somló Iván Tamás néven születtem 1947-ben. A szüleim úgy gondolták, hogy az akkor már szovjet befolyásoltságú országban jó, ha orosz nevem van. Szintén a biztonság kedvéért nem metéltettek körül. (…) A szüleim ötéves koromban elváltak. Bátyámmal az újra megnősülő papámnál maradtunk. A nevelőanyám – akit igazából anyámnak tekintek és nagyon szeretek – nagyon vallásos zsidó családból származik. Az új nagymamám (…) a Soában elvesztette a családjának kilencven százalékát, beleértve három gyerekét. Nevelőanyám lágerben volt, kísérleteztek rajta, csak a szerencsének köszönheti, hogy túlélte.”

Az artistaiskola képén Molnár György, az Omega későbbi gitárosa áll Somló vállán

A kis Somló Iván Tamáskát a szülei a Práter utcai általános iskola zenetagozatára íratták be. Ezt követően került az Állami Artistaképzőbe, ahol zsonglőr, akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Artistaként pedig már fiatalon körbeutazta a világot.

2. rész: Omega, Kex, Non Stop
3. rész: Bővül a család
4. rész: Sikerek korszaka
5. rész: A vég kezdete

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors