Reviczky Gábor: kiforgatták a vagyonából Antal Imrét

Se egy szál virágot se egy mécsest nem találtunk Antal Imre sírján 84. születésnapján. A legendás nevettető kollégái, Reviczky Gábor és Heller Tamás szerint a barátja feladata lenne a sír gondozása és legendájának életben tartása.
Se egy szál virágot se egy mécsest nem találtunk Antal Imre sírján 84. születésnapján. A legendás nevettető kollégái, Reviczky Gábor és Heller Tamás szerint a barátja feladata lenne a sír gondozása és legendájának életben tartása.

Alig több mint 11 évvel a halála után szinte teljesen elfelejtették Antal Imrét. A népszerű nevetettő tegnapelőtt ünnepelte volna 84. születésnapját, ám erről teljesen elfeledkeztek kollégái, barátai, rajongói és barátja, Jenei József is. A Bors késő délután járt kint a Farkasréti temetőben, ahol a művészparcellától messze, egy mellékúton nyugszik a 2008-ban, daganatos betegség miatt elhunyt sztár.

Antal Imrére, a magyar televíziózás egyik ikonikus alakjára emlékezünk. Milliókat nevettetett estéről estére

A zongorát szimbolizáló kopottas sírhelyen se virágot, se mécsest nem találtunk, csupán egy viseltes művirág állt a Szeszélyes évszakok legendás nevettetőjének sírja előtt, ami igazán méltatlan, tekintve, hogy Antal milliók arcára csalt mosolyt estéről estére, több mint öt évtizeden keresztül. Re­viczky Gábor rendszeresen játszott és forgatott együtt a nagy nevettetővel, szerinte is hallatlan, hogy senki nem látogatja, gondozza a sírhelyet.

© Bánkúti Sándor

– Elképesztő memóriája volt, a Circus Maximus című darabban egy oldalnyi szöveget tudott memorizálni egyszeri olvasásra, mikor az egyik kollégánk szenvedett a memorizálással. Méltatlanul elfeledték élete utolsó éveire, csupán az RTL Klub gondolt rá, amikor a Szeszélyest forgatták. Szegény, nagyon visszahúzódó volt, az öltözőjében egyedül volt a betegsége miatt. Nagy kegyelem volt az a pár adás a csatorna részéről, ugyanis akkoriban ko­moly anyagi gondjai voltak, már teljesen kiforgatta mindenéből a barátja, akit úgy tudom, el is tartott. Ennek fényében szomorú, hogy legalább ilyenkor nincs friss virág a sírján – vélekedett a színész.

Reviczky Gábor megdöbbentő dolgokat mesélt Antal Imre utolsó éveiről © Bánkúti Sándor

Antal a karrierje csúcsán számtalan műsort tett ismertté, melyek közül a Szeszélyes évszakok volt az egyik legnagyszerûbb. A műsort egészen 2004-ig forgatta, miután az akkori Magyar Televízió úgy döntött, leveszi a műsoráról a súlyos orrbetegséggel és ízületi problémákkal küszködő Antal produkcióját. Ahogy Reviczky említette, 2006-ban visszatért a kabaréműsor az RTL Klubon Szeszélyes címen, melyben Csonka András volt műsorvezető-partnere.

– A legkedvesebb emlékem maga a gyerek- és tinédzserkorom, amikor Imre ezer színben és szerepkörben tündökölve szórakoztatott minket a televízióban. Intelligens és művelt ember volt, én erre a zsenire akarok emlékezni. Az utolsó néhány éve valóban igen méltatlan volt hozzá, a betegsége sok kellemetlenséget okozott neki, árnyéka volt már csak önmagának. Egy ilyen képességű embernél nehéz volt azt nézni, hogy a pár mondatos összekötő szövegét képtelen megjegyezni, rengetegszer kellett felvennünk ezeket a részeket, mire sikerült. Megtisztelő volt vele dolgozni, de nem erre akarok emlékezni. Hogy a sírt nem látogatják? Azt gondolom, ez mutatja azt, hogy mi vár ránk: mindenki addig él, amíg be­szélnek róla, pedig alig egy évtizeddel a halála után még illenék foglalkozni vele – vélekedett Csonka András.

Csonka András volt Antal Imre műsorvezető-partnere

Hasonlóképpen látja a helyzetet Heller Tamás is, sőt a komikus szerint komoly összefogásra lenne szükség egyik legkedvesebb kollégája emlékének életben tartásához.

Heller Tamás © Fejér Bálint

– Imrével rengeteg jó kabarét forgattunk és játszottunk a Mikroszkóp Színpadon is, nem be­szélve a kanadai turnénkról, ahol kis vidámságot vittünk a kint élők életébe. A világ legjobb viccmesélője volt, ironikus és egyben nagyon szomorú, hogy nem látogatják a nyughelyét, ami szerintem a barátja dolga lenne legfőképpen. Amennyiben ez gondot jelent, legvégső esetben pár kollégával összefognánk, hogy méltóképpen maradjon meg az emléke – mondta Heller. A Bors próbálta elérni Antal Imre jó barátját, Jenei Józsefet is, de eddig nem sikerült.