Mi történt vele? Lópici Gáspár monoklival a szeme alatt állt színpadra

Szívszorító látványt nyújtott hétfő este az ország Lópici Gáspárja, azaz Szilágyi István, amikor sérülésekkel az arcán átvette a Művészek a művészekért Alapítvány Remember-díját.
Szívszorító látványt nyújtott hétfő este az ország Lópici Gáspárja, azaz Szilágyi István, amikor sérülésekkel az arcán átvette a Művészek a művészekért Alapítvány Remember-díját.

A díjjal járó összeg jól jön ahhoz, hogy szerény életkörülményein javítani tudjon. A színész egy ro­mos, fűtetlen házban él feleségével és fiával. Napi megélhetési gondjaik vannak, melyet tetéz a házaspár egészségi állapota, így magukat is alig tudják ellátni, nem még a ház körüli teendőket elvégezni. A 79 esztendős Szilágyi egykor sikeres színész volt, többek között ő volt az Indul a bakterház Pió­cás embere, a Keménykalap és Krumpliorr Lópici Gáspárja és a lottóreklámok arca is. Ez azonban már a múlt. A MOM Kulturális Központ színpadára hajlott háttal, lassan lépett, hogy átvegye a díjat. A nézőtérről talán nem is látszott, ami szemben állva vele már igen: bal szeme vérben úszott és hatalmas monokli volt körülötte.

A színész titkolja, hogyan szerezte a szeme alatti sérülést © Móricz István

– Véletlen baleset volt. Véletlen volt, tényleg, csak baleset ért, pont most, véletlen volt, nem is szeretnék róla beszélni – hárította el érdeklődésünket zavartan Szilágyi, mikor arról érdeklődtünk, mi történt.

Megtörten üldögélt felesége mellett, látszott rajta, hogy nemcsak a monokliját, hanem azt is szégyelli, hogy nyomorog és má­sok segítségére szorul.

– Jobb lenne, ha nem itt találkoznánk! – mondta halkan.

Szilágyi István, ahogy a többiek is, Martyin László alapítványelnöktől vette át a díjat © Móricz István

Egy, a művészhez közel álló informátorunk szerint emberi kéz okozta a sérülést, de a bántalmazó nevét nem volt hajlandó kimondani. Szilágyi Istvánt az utóbbi hónapokban többször is érte baleset. Egy ilyenről tavaly ősszel a Bors is beszámolt. Akkor a fia ostorral ütötte szemen véletlenül, a sürgősségi osztályra juttatva ezzel édesapját. Talán soha nem tudjuk meg, hogy ezúttal mi történt, a Szilágyit segítők azonban remélik, hogy az adományoknak köszönhetően sikerül némi boldogságot csempészni az idős művész mindennapjaiba.

Megtört, fáradt emberként tűnt fel a színpadon a jobb sorsra érdemes színész © Móricz István

Pauditsnak műtétre kell a pénz

A többek között szív- és gyomorproblémákkal küzdő Paudits Bélát meghatotta az emberek szeretete és segítsége, amelynek révén leromlott egészségi állapotán is javíthat.

– Összesen háromszáz­ezer forintra van szükségem a laparoszkópiás beavatkozáshoz. Talán ebből kifizethetem, és megélem a következő évet. Nagyon jó érzés, hogy az emberek még mindig emlékeznek rám, és olykor-olykor lehet számítani a segítségre. Kicsit furcsa ugyan a Remember-díj elnevezés, de hát ez van… én már csak egy emlék vagyok – jegyezte meg viccelődve Paudits Béla.

Az ajándék festményt szorongató Paudits jobb színben volt, mint korábban © Móricz István

A művész egyébként jó színben volt, és egészségesnek látszott a gálaesten, holott évek óta azt mondogatja, milyen rosszul érzi magát. Még az is lehet, hogy végre ki tud mászni a gödörből, és újra régi fényében tündökölhet.

Akik nem tudtak eljönni

A Művészek a művészekért Alapítvány nemcsak Szilágyi Istvánt és Paudits Bélát, hanem Monori Lili és Vass Éva színésznőt, Revák István festőművészt is támogatói díjban részesítette. Monori Lili és Vass Éva nem tudott személyesen megjelenni az esten.