Még 86 évesen is esztergál a magyar KEK-döntős focista, Bödör László

Nehéz eldönteni: a 86 éves Bödör László esztergályosnak vagy élvonalbeli futballistának volt jobb? Mert mindkettőben nagyot alkotott.
Nehéz eldönteni: a 86 éves Bödör László esztergályosnak vagy élvonalbeli futballistának volt jobb? Mert mindkettőben nagyot alkotott.

Az egykori MTK-balszélső idén január elsejéig dolgozott fővárosi esztergályosműhelyében, és máig büszke arra, hogy fiatalon vonzották a munka hősei.

Felnéztem rájuk – vallja be Bödör. – Amikor az előírt két év helyett egy alatt szereztem meg az esztergályosképesítést, saját műhelyet akartam nyitni. Csakhogy a VI. kerületi tanácsnál közölték, a belvárosban erről ne is álmodjak. Így elvégeztem a lakatostanfolyamot is, és akkor már nem volt akadálya az álmom megvalósításának. Kezdetben normában dolgoztam.

Bödör László imádta a szakmáját, amit egészen idén januárig űzött © Mediaworks-archív

Annyi pénzt vittem haza, hogy édesanyám bejött az üzembe ellenőrizni, valóban ennyire elismert szakmunkás va­gyok-e. Ebben cseppnyi túlzás sincs, de mi inkább az 1964 tavaszán játszott két labdarúgó Kupagyőztesek Európa Kupája-döntője miatt emlékszünk rá szeretettel. Előbb Brüsszelben az MTK 3-3-ra végzett a portugál Sporting Lisszabonnal, majd a ráadásmeccsen Antwerpenben a Sporting nyert 1-0-ra.

Az MTK focistájaként két KEK-döntőben is játszhatott © Végh István

Egek, de milyen góllal… Szegény néhai Kovalik Feri kapusunk elnézte Joao Morais szögletrúgását, és a labda érintés nélkül került a hálónkba – me­séli László. – A két meccs ötvenedik évfordulóján, 2014-ben meghívtak bennünket a por­tu­gálok Belgiumba, rengeteg szó esett arról a sorsdöntő találatról.

Bödör későn, húsz­évesen kezdett el futballozni, akkori MTK-trénere, Volentik Béla azt mondta neki: az egyik szombathelyi meccsen mutatott formája alapján ná­la mindig bérelt he­­lye lesz.

Egy kis múltidézés © Mediaworks-archív

1956-ban ugyanakkor kerültem az MTK-hoz, amikor a későbbi nagy hírű válogatott fedezet, Sipos Ferenc, azaz Tüdő, aki balösszekötőt játszott mellettem. Ő, Kovács III. Ferenc és Nagy István volt a három barátom.

Nem ijedtem meg, amikor sokan azzal riogattak: egy olyan MTK-csatár­sor­ban, melyben Sándor Károly, Hidegkuti Nándor és Palotás Pé­ter játszik, nekem nincs esélyem – tette hozzá. Molnár János Csepelre ment, így felszabadult egy hely a csatársorban, onnan Bödör tíz éven keresztül kirobbanthatatlan volt.

Máig nem hevertem ki Ko­vács Feri letaglózó halálát. A végzetes nap, 2018. május 30-a előtt kevéssel arra intettem: még ha nincs is panasza, olykor azért menjen orvoshoz. Visszautasított. Aztán jött a gyászhír. Kiment a kertjébe leszedni a gyümölcsöt, tüdőembóliát ka­pott, és hiába küldtek érte helikoptert, menthetetlen volt. Feledhetetlen futballista, később nagyszerű tréner és szövetségi kapitány volt. A temetésén az egyik barátja 400 galambot röptetett az ég felé, azok kísérték a lelkét a mennybe.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors