Másodszor is megműtötték Házibuli Attila szívét

A múlt héten ismét műtőasztalra kellett feküdnie Házibuli Attilának. A népszerű énekesen pitvarfibrillációi miatt kétórás operációt végzett a szívsebésze.
A múlt héten ismét műtőasztalra kellett feküdnie Házibuli Attilának. A népszerű énekesen pitvarfibrillációi miatt kétórás operációt végzett a szívsebésze.

Már az otthonában lábadozik Tilinger Attila, miután március 12-én súlyos szívműtéten esett át. A közönség által Házibuli Attila néven megkedvelt énekes szívpanaszai két évvel ezelőtt kezdődtek, amikor egy rosszullét után kiderült, pitvarfibrillációja (a leggyakoribb szívritmuszavar) van. Akkor rövid kórházi kezelés után, mely során beállították gyógyszeres terá­piáját és ellátták életmódbeli tanácsokkal, gyakorlatilag visszatérhetett a régi életéhez. Hónapokig úgy tűnt, hogy a gyógyszeres terápia hosszú távú megoldást jelenthet, ám nem így történt.

Tavaly nyáron, miután Attila egy forgatáson rosszul lett, az orvosa megkongatta a vészharangot, és az énekes szívműtéten esett át. Itt akár véget is érhetne a történet, de a sztár állapota a gondos rehabilitáció ellenére is csak ideig-óráig mutatott javulást.

Egyelőre otthonában lábadozik az énekes, bizonytalan ideig a képernyőről is hiányozni fog © Facebook

– Tavaly novemberben kezdődtek újra a szívpanaszaim, a legkisebb megerőltetés is gondot okozott számomra. Annyira rosszul éreztem magam, hogy az adventi élő, nagyzenekaros koncertemet is le kellett mondanom – mondja a betegágyából nyilatkozó énekes. – A comb-artériámon keresztül felvezettek három katétert a szív- pitvarokba és kamrákba, feltérképezték a szívem elektrofiziológiai állapotát, és elégették azokat az izomrostokat, idegpályákat, amelyek a gondot okozták. Ébren voltam a kétórás műtét alatt, izgalmas volt.

2019-ben 13 ponton roncsolták Attila szívizmait, most is számos helyen iktatták ki a gócpontokat.

– A beavatkozásra a Városmajori Szívklinikán került sor, az operációt dr. Gellér László professzor úr végezte. A legrosszabb talán az volt, hogy a műtét után nyomókötést kaptam a combartériámra, emiatt kilenc óráig mozdulatlanul kellett feküdnöm. Szerencsére már jól vagyok, és a jelek szerint a műtét is jól sikerült, a panaszaim szinte azonnal elmúltak.

Ahhoz azonban, hogy biztosan kijelenthessük, a műtét hosszú távon megoldotta Attila panaszait, hosszabb időre van szükség. A 38 éves énekesre még hosszú hónapokig tartó rehabilitáció vár, fellépéseket egyelőre nem vállalhat és a Muzsika TV-n futó Házibuli Attila című műsorában is csak a háttérfeladatokat tudja elvégezni, még ágyban laptopról. Ő azonban most örül, hogy túlvan a nehezén.

– Bízom benne, hogy ezzel véget érnek a megpróbáltatásaim – mondja, megköszönve az aggódók kedves üzeneteit.