Celeb

Máig élne Jimmy, ha forgópisztolyról nem vált Berettára

Bors

Létrehozva: 2021.01.02.

Máig sok a megválaszolatlan kérdés a 20 évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy halálával kapcsolatban. A hivatalos verzió szerint a Király véletlenül röpített golyót a saját fejébe, most egy fegyverszakértővel elemeztük, hogy miképp dördülhetett el a végzetes lövés.

Forrás: MTI

Az 1990-es évek legsikeresebb előadója volt, a slágereit a mai napig rengetegen hallgatják, ám a karrierje csúcsán váratlanul véget ért az élete.

2001. január 2-án hajnalban pisztolydörrenések zavarták meg a csepeli kertváros nyugalmát. A hivatalos jelentés szerint két lövést adott le a legenda, az utolsóval pedig véletlenül fejbe lőtte magát.

Eleinte arról beszéltek, hogy Jimmy a szomszéd kakasát akarta lelőni, majd hadonászni kezdett a még töltött fegyverrel, ami véletlenül elsült, de ezt később az énekes özvegye tagadta. Edit asszony visszaemlékezése szerint az énekes meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd rá fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, végül a saját halántékára célozva sütötte el újból.

Belátás a töltényűrbe 

Zámbó Jimmy 1998 tavaszán kapott fegyverviselési engedélyt a családja és önmaga védelmére. Elsőként egy forgótáras pisztolyt vásárolt, a halálát okozó Beretta 1999 februárjában került hozzá.

Bűnügyi helyszínelőként dolgozott

Erdei Barnabás 1992-től 15 éven át a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztá-lyán dolgozott mint bűnügyi helyszínelő, és ezzel párhuzamosan a Szakértői Alosztály vezetője is volt. 1994-ben a fegyverszakértői, majd 2001-ben az írásszakértői képzést is elvégezte. Az előírt szakmai gyakorlat letelte után az előbbiből 1999-ben, az utóbbiból pedig 2007-ben kapta meg az igazságügyi minősítést. 2007-től két évig a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértőjeként tevékenykedett, aztán nyugállományba vonult.

– Az öntöltő pisztolyok, mint ez a Beretta típusú fegyver is, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátra húzható, a kivető nyíláson keresztül belátást engedve a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő. 

Mint mondta, ha egy olyan személy vesz a kezébe egy fegyvert, aki egy kicsit is ért hozzá, az az első dolga, hogy a szánt hátrahúzva megnézi, hogy biztosan nincs-e benne lőszer.

– Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivető nyíláson keresztül távozik a fegyverből és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni – magyarázta lapunknak Erdei Barnabás.

Elszámolta magát?

Az 52 éves szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az énekes „tárazgatott”. Elképzelhető, hogy folyamatosan hátra húzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából.

A fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott. A szakember szerint léteznek olyan fegyverek, amik úgynevezett tárbiztosításosak. Ezeket nem lehet elsütni úgy, hogy ha a tár nincs bennük. A mechanikus elemek ekkor ugyanis úgy állnak, hogy az elsütő billentyű nem húzható hátra.

Ha viszont a tár benne maradt, vagy a töltényűrben akár egy lőszer is valamiért ott volt, nincs miről beszélni. Mint mondta, a tragédia úgy is bekövetkezhetett, hogy az énekes ugyan kitárazott, kiszedte a tárat, de egy lőszert valamiért benne hagyott a töl­tényűrben és úgy húzta meg az elsütőbillentyűt. A Királynak korábban egy forgótáras fegyvere volt, a Berettát állítólag a végzetes napon használta először.

– A forgótáras revolvereknek típustól függően általában 6–8 forgódob-furatuk van, ezekbe kerülnek a töltények. Az ilyen revolvereknél a hátfal és a forgódob között van egy apró rés, ott ha valaki benéz, látható, hogy mennyi töltény van betöltve – mondta a szakértő.

Nem kérték vissza

A baleset után a Jimmy halálát okozó fegyvert lefoglalták a nyomozók. A Király törvényes örökösének ugyan lett volna lehetősége arra, hogy a vizsgálat lezárása után magánál tartsa, de a család nem tartott igényt rá. – A rendőrség ilyen esetben először a közjegyzőt értesíti arról, hogy van náluk egy ilyen tárgy és szóljanak nekik arról, hogy a hagyatékátadó végzést meghozták-e. A törvényes örökösnek aztán fél éve van nyilatkoznia a fegyver sorsáról a rendőrségnek – magyarázta a Borsnak dr. Tran Dániel ügyvéd. Elmondása szerint az örökös ebben az esetben négy lehetőség közül is választhat.

– Az egyik, hogy a hatóság egy lőfegyver-kereskedőnél értékesíti, az árát pedig az eladás költségeinek levonása után megkapja az örökös. Egy másik lehetőség szerint az örökös által kijelölt, engedéllyel rendelkező személyhez is kerülhet. A harmadik verzió szerint hatástalanítják, de meg is semmisíthetik. A negyedik lehetőség az úgynevezett érték nélküli leadása, ami azt jelenti, hogy az örököst nem érdekli, hogy mit csinálnak vele, ő nem tart rá igényt semmilyen szinten – tette hozzá az ELTE kriminológus oktatója.
Úgy tudjuk, a család hatástalanítva sem tartott igényt a fegyverre, amit azóta már újra értékesíthettek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711689311
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087231_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító üzenetet posztolt T. Danny exe, Kecskés Enikő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088762_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091194_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711689311
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085489_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek sok pénzt hoz a tavasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711689311
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...