Ifj. Zenthe Ferenc: Apám halhatatlan

Százéves lenne a Nemzet Színésze, aki 14 éve nincs köztünk. Szülővárosában programokkal emlékeznek rá.
Százéves lenne a Nemzet Színésze, aki 14 éve nincs köztünk. Szülővárosában programokkal emlékeznek rá.

Egész évben Zenthe Ferencre emlékezik Salgótarján. A róla elnevezett színház és az önkormányzat vezetése közel húsz programot ötölt ki, hogy méltóképpen megemlékezhessenek mindenki Taki bácsijáról. A művész százéves lenne. Tortát neveztek el róla, drámapályázatot írtak ki, filmjeit újra levetítik. Az eseménysorozat fővédnöke fia, ifj. Zenthe Ferenc, aki természetesen rajongásig szerette az édesapját, de maga is meglepődik rajta, hogy ma is ennyire szeretik és emlékeznek rá.

– Csak tátom a számat, egyrészt, hogy ilyen gyorsan eltelt az idő, másrészt, hogy tényleg egy egész éven át édesapámra emlékeznek. Már a színház önmagában is meghatott, amikor róla nevezték el, de még inkább édesapám csodálkozna, ha ezt megélhette volna. Ő egyszerű ember volt, csinálta a dolgát, végezte a feladatát, a színészetet, nem voltak allűrjei. Élhetett volna úgy, mint a nagy bohém művészek, de ő két lábbal állt a földön és minden este hazajött hozzánk – mondta a Borsnak Zenthe Ferenc, hozzátéve, habár édesapja nem értené a körülötte lévő felhajtást, ő azért nagyon is érti. A miértet legalábbis biztosan.

Kedves emlék. A két Ferenc együtt vitorlázott a Balatonon © Archív

– Az ő magatartásának végeredménye, hogy még 14 évvel a halála után is ilyen szeretettel emlékeznek rá. Nem kötődik a nevéhez semmi, ami miatt rossz érzéssel lehetne rá emlékezni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szomszédok Taki bácsijaként tényleg megismerte egy egész ország, és az ismétlések miatt olyan, mintha még mindig élne – folytatta Zenthe, aki szerint édesapja még ma is élhetne – nem csak a televíziós műsorokban vagy színházi felvételeken.

– Nyolcvanhat éves volt, amikor elhunyt, 84 éves koráig dolgozott, akkor diagnosztizálták az agydaganatot, ami nagyon hamar elvitte. Előtte a kivizsgálásokon mindig azt mondták az orvosok, olyan a vére, mint a harmincasoké. Bizton állíthatom, hogy szívesen dolgozott volna akár százéves koráig is. Bessenyei Ferenc mondta azt, hogy addig megy a színpadra, amíg nem folyik a nyála – mondta nevetve a mérnök-közgazdász.

– De valljuk be őszintén, 80–90 évesen már nemigen van szerep, leginkább csak a Lear király – folytatta Zenthe, aki sok programon maga is részt vesz majd édesapjára emlékezve. Azt viszont sajnálja, hogy amikor a színészről elnevezett szilvás-mákos tortát először felvágták, nem lehetett ott, mert más dolga volt.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors