Bródy János: Cipő mágikus művész volt

Naiv művész, egy különlegesen érzékeny és jó szívű ember – így jellemezte tragikusan fiatalon elhunyt zenésztársát Bródy János.
Naiv művész, egy különlegesen érzékeny és jó szívű ember – így jellemezte tragikusan fiatalon elhunyt zenésztársát Bródy János.

Cipőt, a Republic alapító-frontemberét két éve vitte el a szíve. Emléke ma is élénken él, Bródy, aki egykor felfedezte Cipőt, saját közösségi oldalán is megosztotta fájdalmát.

– Túlzás, hogy én fedeztem fel, de valóban én voltam az első, aki a 80-as években a sárvári költőtáborban először felfigyeltem a különleges tehetségére. A dalszövegei mindig költészetbe fordultak át, misztikus mélységet sugalltak, mindig többet üzentek a puszta szavaknál – emlékezett Bródy, és egy eddig csak kevesek számára ismert tényt is megosztott a Borssal.

© Fotó: MTI

– A 80-as évek elején még voltak önálló fellépéseim, oda már Cipőt is meghívtam vendégnek. Akkor még zongorázott, rokonszenves, de bánatos dalokat énekelt. Ösztönösen érezte az ének és a ritmus mágikus varázsát – folytatta Bródy és elárulta, a költőtábor és a közös fellépések hatására azonnal nem csak szoros munkakapcsolatot, hanem életre szóló barátságot is kötött Cipővel, így elsők között tudta meg azt is, hogy az énekes-dalszerző álma valóra vált, vagyis megalapította a Republicot. A zenekar idén 25 éves.

– Nagyon örült, a zenekar volt minden álma. Megérdemelték a sikert, a rajongók a mai napig nem felejtik – mondta Bródy.

Cipő fájdalmas hiánya a mai napig a kistarcsai temetőbe viszi a rajongókat, akik minden évben együtt látogatják meg az énekes sírját. Ennél sokkal kisebb felhajtás közepette természetesen rokonai is megemlékeznek róla. Édesanyja, Gizi néni a mai napig nem tudta feldolgozni fia elvesztését.

– Kettesben fogunk megemlékezni anyuval a temetőben. Minél több idő telik el a halála óta, annál nehezebb neki, annál jobban tudatosul benne, hogy Laci nincs többé – mesélte az énekes testvére, Marica.

Bródi és Koncz Zsuzsa dala

Bródy János és Koncz Zsuzsa egy közös dallal emlékezett meg tavaly zenésztársukról. Idén is a dal egyik részletét osztották meg a Facebookon:

Bódi László Cipő emlékére (részlet):

Itt hagytál mindent
és a csillagok
közt jársz
a szíved most már békében pihen
De ha megszólal egy dal,
és hallom a hangodat
Én úgy érzem, hogy itt vagy még velem

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors