A prosztata megnagyobbodás igen gyakori jelenség az 50 év feletti férfiak közt.
Az állapot mindenképpen rendszeres ellenőrzést igényel, a zavaró tünetek kezelésében pedig az orvos által rendelt kezelésen túl az étrend is segíthet.Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hasznos tudnivalókra hívta fel a figyelmet.
Köztudott, hogy az életmód és ezen belül az étrend komoly hatást gyakorol az egészségünkre, így természetesen aprosztataegészségére is. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a kielégítő működéséhez, a gyulladások csökkentéséhez, míg mások inkább fokozzák a panaszokat, és /vagy a szervezet egészének működését nehezítik meg.
- A prosztata megnagyobbodás alapvetően azért gond, mert idővel beszűkítheti a prosztatán áthaladó húgycsövet.Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárjaa vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre erősebben kell dolgozni, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel megvastagodhat az izomzat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Végső soron a vizelet pangani, esetleg fertőződni kezd, sőt, később csökkenhet a vesefunkció is - ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindezek elkerülése végett 45 éves kor felett évente szükséges urológiai ellenőrzésre járni, amennyiben azonban tünetek mutatkoznak, bármely életkorban fontos a kivizsgálás és kezelés. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha gyakori,sürgető vizelési ingerjelentkezik, akár éjszakánként, ha vizeletürítési nehézség, vékonnyá váló vizeletsugár, esetleg vizeletelakadás lép fel, ha szakaszossá válik a vizelés, vagy ha utócsepegés mutatkozik. A prosztata megnagyobbodása vény nélküli és vényköteles szerekkel, életmóddal, és végső esetben műtéttel is kezelhető, és mindenképpen kontrollálandó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.