Kötődés

Pataky Attila: Egy házasságnak nem kell tökéletesnek lenni

S.M.

Létrehozva: 2022.11.11.

Közel öt évtized után is töretlen az EDDA Művek sikere. Minden koncerten telt ház előtt játszik a zenekar, és ez most sem lesz másképp: pénteken Miskolcon, szombaton Szegeden állnak a közönség elé. Ez az első vidéki út, amit a nemrégiben elhunyt sofőrjük nélkül tesznek meg. Pataky Attila ebből az alkalomból adott interjút lapunknak.

Forrás: Ripost/Bánkúti Sándor

Egymást követő két nap, november 11-én Miskolcon, 12-én Szegeden koncerteznek. Az év lezárásaként tekinthetünk erre a két napra?

– Mindkét bulinak az az exkluzivitása, hogy jó hosszú ideje nem jártunk a városban. Ilyenkor ösztönösen vehemensebben készülünk, hogy megmutassuk mit tudunk. Szeretnénk, hogy mindkét város büszke legyen ránk, mindent meg is teszünk érte.

Nemrég veszítették el barátjukat, kollégájukat, sofőrjüket, Kiss Zoltánt…

Ez lesz az első vidéki utunk Hagyma nélkül. Szeretnénk őt is megemlíteni a közönség előtt, megköszönni az ég felé, hogy közel harminc éven át biztonságban tudhattuk magunkat mellette. Kicsit az ő emlékének is szól ez a két koncert.

Edda Művek
Első vidéki útjukra indulnak barátjuk, sofőrük, Hagyma nélkül, akit 3 hete veszítettek el. Fotó: Pataky Attila

Az elmúlt időszakban sokat készültek. Hogyan kell elképzelni egy EDDA próbát?

– Egy raktárépületben gyakorolunk, nekünk ez jelenti az alkotás helyszínét, a felkészülést. 

Mi már fél szavakból, egy-egy pillantásból is értjük egymást. Persze nálunk is megesik, hogy nem értünk egyet és vita árán jutunk csak dűlőre. 

Nem könnyű 242 dalból eldönteni, hogyan álljon össze a koncert. A közönség pedig mindent is szeretne hallani, mi pedig mindent is el akarnánk játszani. (nevet)

Mi köti még ma is Miskolchoz?

– Édesapámék heten voltak testvérek, rengeteg rokonom él ott. Van, akivel már öt éve nem találkoztam, igyekszem úgy alakítani, hogy egy koncert előtt ez is beleférjen az időmbe, a család. A nővérem is mai napig otthon lakik. A gyerekkori barátságok és maga az emlékezés, az első szerelem, a Diósgyőri vár, ahol először csókolóztam, minden odaköt.

Pataky Attila
A 71 éves zenész nem felejtette el, honnan jött. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Mit csinál, ha épp nem próbál, koncertezik vagy utazik?

Az életem teljes egészében az EDDA köré épül. Nincs és nem is lehet ez másképp. Nem szoktam kikapcsolódni, néha egy-két órát úgymond ellopok magamnak, és félreülök egy sarokba olvasni. Szeretem az embereket, a családot, imádok hülyéskedni. Az asztalon mindig van 2-3 szöveg, amit éppen írok. Ha van pár gondolatom, előkapom a gitáromat és rögzítem. A szeretteim így fogadtak el, megszokták tőlem. Nekem ez okoz boldogságot, a létezésem, a mindenem, egy ajándék a Jóistentől. Örülök, hogy énekelhetek, és ezreknek, százezreknek adhatunk a dalainkkal.

Átkoncertezte az egész életét, nem maradt semmiben sem hiányérzete?

– Nincs bakancslistám. Miskolcról, az Alsószinva utca 4. számból indultam. Minden reggel hálát adok az Istennek, hogy szép helyen élek, amiért felkel a nap, a csodálatos feleségemért. Én korábban ébredek Orsitól, boldogsággal tölt el, amikor oldalra nézek és látom a csodálatos páromat mellettem. Hetente egyszer megsimogatom az autómat, mert nem felejtem el azt az időt, amikor Zsigulival és Barkasszal közlekedtem, és majd megfagytam benne. 

Egyetlen nehézség van számomra, elfogadni a tébolygó világot magam körül, miközben Rák vagyok és harmóniára vágyom.

 Az igazi siker az, ami másoknak is örömet okoz!

Pataky Attila és neje
Tizenhárom éve él boldogan 23 évvel fiatalabb feleségével, Orsolyával. Fotó: Szabolcs László

Tizenhárom éve él boldogan a feleségével. Mi a kapcsolatuk titka?

– Egy házasságnak nem kell tökéletesnek lenni, de őszinte lehet. Ez a legnagyobb lecke számomra, az életem harmadik harmadában, hogy egyre szorosabban próbáljuk megélni, hogy őszinték legyünk, pedig nem könnyű ebben a vad világban. Érdemes érte megtenni mindent, mi pedig minden nap, ha csak egy aprósággal is, de igyekszünk jobbá tenni. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek