Megható

Máthé Erzsi hosszú idő után először szólalt meg: Száz évig is el fogok élni

2022. november 20. vasárnap 03:00

Évek óta visszavonult a nyilvánosságtól Máthé Erzsi, és otthonában tölti mindennapjait, ahol egy ápoló vigyáz rá, hiszen nehezen mozog, egészsége megkopott, évek óta segítségre szorul. Hónap óta már látogatókat sem fogad, és nyilatkozni sem szokott, teljesen elzárkózva éli mindennapjait. A Borssal azonban most kivételt tett a 95 esztendős művésznő, és boldogan mesélt lapunknak jelenlegi állapotáról.

Máthé Erzsi, a nemzet színésze teljes izolációban éli életét és sokszor hallani arról, hogy aggódnak érte pályatársai, barátai. Ez volt legutóbb, amikor egykori kollégája, Fodor Zsóka mesélt a a Borsnak arról, hogy meglátogatta a nemzet színészét. Munkatársunk felkereste a művésznőt, aki évek óta először szólalt meg a médiának. A Kossuth-díjas színész elmondta; nehezen dolgozza fel, hogy már 95 éves elmúlt.

Máthé Erzsi
Máthé Erzsi hosszú ideje nem nyilatkozott senkinek  Fotó: Zih Zsolt

 „Nehéz megszokni ezt az életkort”

Szerencsére nincs okom panaszrakezdte lapunknak a színművész.

Mindenem megvan, de sajnos sokszor nincs erőm kikelni az ágyból. Ilyenkor kicsit nehéz. Nehéz megszokni azt, hogy az ember már 95 éves. Amikor csak fekszem és nézem a tévét, meg folyton azt látom, hogy szörnyűségek történnek körülöttünk a világban. Háború, koronavírus, éhezés. Borzasztó dolog ezt végignézni, pláne úgy, hogy az ember nem tud tenni ezzel semmit. Őszintén szólva a Covid óta sokkal jobban féltem az egészségemet, mint azelőtt. Az én koromban már nagyon nem lehet félvállról venni a betegségeket. Csak az a baj, hogy már nem tudok játszani – mondta elcsukló hangon Máthé Erzsi, akinek legnagyobb fájdalmai közé tartozik, hogy kollégáival már nem állhat fel Thália deszkáira, ami egy színésznek magát, az életet jelenti. Szerencsére a művésznőnek mindene megvan, amire szüksége van.

 „Egy kismacska tartja bennem a lelket”

24 órás felügyelet alatt vagyok. Jár át hozzám egy-két barátom, megkapom a szükséges orvosságokat. Ezen felül még egy kismacska tartja bennem a lelket. Mondjuk be kell vallanom, hogy nem az enyém. A szomszéd kiscicáját szoktam szeretgetni. Annyira kis aranyos. Emellett gondoz engem egy nagyon jó szakember, akiről egy árva rossz szót sem tudok szólni. Nyilvánvalóan nehezebb már nekem kicsit az élet, de a koromhoz képest nagyon jól vagyok. Száz évig is el fogok élni – tette hozzá nevetve a Kossuth-díjas színésznő, aki számára hatalmas támaszt és boldogságot jelent, hogy a mai napig érdeklődnek iránta az emberek.

A nemzet színészének hiányzik, hogy közönség előtt álljon, és természetesen hiányoznak neki a kollégák is  Fotó: Knap Zoltán

„Hiányzik a színház”

Keserédes élmény ez a telefonhívás. Annyira szívesen beszélnék a munkáról is, de sajnos én már nem tehetem meg, hogy fellépjek a színpadra. Hiányzik a színház, hiányoznak a kollégák és sokszor gondolok arra, hogy milyen csodálatos érzés volt szerepelni. Ez volt az egész életem és nagyon boldoggá tett. Most már csak az emlékeim maradtak meg nekem ebből az időszakból, ami életem végéig egy kitüntetett helyen fog létezni mind az agyamban, mind a szívemben. Külön boldogsággal tölt el az, amikor nálam vannak a barátaim, felhívnak telefonon. Ettől úgy érzem, hogy nem teljesen vagyok elzárva az élettől. Már csak úgy lenne jobb, ha ezt nem feltétlen az otthonomban kellene csinálnom. El sem tudom mondani, mennyire egy megterhelő az a tudat, hogy az ember öregszik. De ki kell használni azt, ami maradt – zárta le pozitív felütéssel az interjút a színésznő.

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/VduqOjrHAZeOMpgf17iyzifdyKpT4CU9UVSCvZiqt3o/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U5NTIwYzgxZGI3MjQ1ZDI4MTUyYjM0MDk0YTg0NmE5.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Ágyhoz kötve éli életét Máthé Erzsi

Évek óta a négy fal között, visszavonultan él Máthé Erzsi. Kollégái, akik egyben nagy tisztelői, aggódnak a színművésznőért.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10602_resized.jpg?avcount=1670647808
origo.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb háború lehet Európában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Receptötletek fenyővásár mellé, nem csak ezüstvasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425344_auto_resized.jpg
vg.hu

Benyújtja a számlát Románia az osztrákoknak a schengeni vétóért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426416_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Anya, úgy érzem, meg fogok halni" - többször is haza küldték az orvosok az 5 éves kislányt, nem sokkal később meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15427413_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Putyin: Moszkva átveheti Washingtontól a lefegyverző csapás koncepcióját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10604_resized.jpg?avcount=1670647808
ripost.hu

Szívszorító: Ezt a búcsúvideót tette közzé a 21 éves internetsztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425372_auto_resized.jpg
astronet.hu

Mérleg éves horoszkóp 2023: fordulatokat hoz az új év

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15428335_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közlekedési káosz a reptéren: Korda György és Balázs Klári elfoglalta az egyes terminált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10590_resized.jpg?avcount=1670647808
mandiner.hu

Minden innováció létkérdés a 21. század agráriumában(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A TEK rúgta rá az ajtót egy nyíregyházi családra: megdöbbentő, mit találtak a házban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/0El4v8pWzUgTWX6_VA5VmX8phLuQcVcvKe1-1_X6oOU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNjNjM4NzhhODM4ZTQ2MTk5ODI2NzQ2M2YzZWM0OTBl.jpg
Komment

Szorcsik Viki reagált az őt ért vádakra: „Ismeretlenül és a neten könnyű pocskondiázni”

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/M54waFfLJedtlrTjsetdE0Zljwuj4D0Q-fXXSA1TF04/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcxM2FhMGNkNzJlMjQ2NjFiNTcxZjliNTU2ZTc5M2Jj.jpg
Diagnózis

Súlyos betegséggel diagnosztizálták a Farm VIP sztárját