MEDICINA

Exkluzív interjút adott egy perui őslakos, aki elmondta, mitől is annyira veszélyes az ayahuasca-tea

Létrehozva: 2022.07.14.

Módosítva: 2022.07.14.

Meztelenül, sebesülten találtak rá VV Anettre egy teaszeánsz után a siklósi erdőben. Lapunk felkeresett egy perui lakost, aki állítása szerint ezt a főzetet, az ayahuasca nevű pszichoaktív szert, már ott náluk sem használják; inkább az európaiakra jellemző a fogyasztása.

Forrás: RTL

Elképesztő dolgok derülnek ki a siklósi sámánszeánszról, amelyről a tegnapi Bors is hírt adott. Megdöbbentő, hogy meztelenül, sebesülten találtak rá VV Anette-re, szinte hihetetlen, hogy efféle bizarr szertartásokat rendszeresen szerveznek Magyarországon, s az is elgondoltató, hogy miféle szereket használnak az ott lévők. Nos, ez utóbbiról, az úgynevezett ayahuasca teáról a leghitelesebb forrás, egy perui őslakos beszélt a Borsnak, ő közelről ismeri ezt a kultúrát. Carlos Julián Gómez Huanri azzal kezdte, mire használták fel eredetileg az amazóniai növényből készült főzetet.

 „Nálunk nem elterjedt”

Az ayahuasca egy sámáni célokra használt főzet, két amazóniai növény: az ayahuasca szőlő és a chacruna bokor összekeverésének eredménye – kezdte lapunknak az őslakos, aki elmondta, mitől is annyira veszélyes ez a főzett – Mivel serkenti a neuronok képződését, döntő tényező bizonyos neurológiai kezeléseknél, például a Parkinson- és az Alzheimer-kór esetében, ezért ez kis mennyiségben egy természetes gyógyszer. Előfordul viszont, hogy a sámánok gonosz célokra használják. A felelősségteljes, mértékletes alkalmazás, az említett betegségek esetén rendben van, de a túlzott fogyasztás következtében a fogyasztó elveszítheti az eszét és ez végzetes következményekkel járhat. Ennek a szernek a használata nálunk nem elterjedt, de azt hallom, hogy Európában sokat használják, de ezt titokban teszik, mert illegális – tette hozzá Carlos.
Varga Viktor elmondta a Borsnak, milyen élményekben van része annak, aki rászánja magát az ayahuasca tea használatára.

„Nem tudod mi valós és mi vízió”

Mikor mindenki teljesen nyugalmi állapotba került, akkor kell meginni egy sűrű olajos, fekete mocsárlevet – kezdte lapunknak az énekes. – Nagyon savanyú és nagyon fura állagú. Ezt megiszod, aztán fél órán keresztül nem történik semmi, csak meditálás. Ahogy ez elkezdődik, elkezd egy vízió érkezni az agyadba. Nem tudja eldönteni az ember, hogy tényleg a valóság, vagy vízió az, amit lát. Amikor elkezd minden rád úszni, akkor fokozatosan kezdesz mélyebbre kerülni a tudatalattidban. Ezek kezdenek el téged feloldani vagy kísérteni. Legrosszabb esetben sírsz vagy hánysz – ez nagyjából hat órán át tart. Időtlen térben vagy, szóval nem igazán érzed az eltelt időt. Végig egy eufóriába kerülsz. A végére szépen elfáradnak a nevetőizmaid és elkezdesz „lejönni” – nyilatkozta lapunknak Viktor, aki állítása szerint ezt egy borzasztóan jó élményként élte meg. Mosolyogva, sőt vigyorogva élték meg azt a hat órányi mennyországot.

Varga Viktor és Lili
Varga Viktor és párja is megismerték a szer hatását
Fotó: TV2

Miért veszélyes?

Varga Viktor kifejtette lapunknak, milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy valaki részt vehessen ezen a szertartáson. 
Hetekig ott vagy egy táborban, ahol eltöltesz mondjuk két hetet. Ez a minimum. Ott csak azt eszed, amit a vendéglátó törzsek megtermelnek Nagyon keveset ehetsz, de rengeteg vizet kell innod. Ezen felül különböző beszélgetéseket tartanak. Itt kiderül, kinek milyen személyisége, kinek milyen mentális problémái vannak. Ezzel szórják az embereket. Valószínűleg Anették ezt nem tartották meg, hanem egyből nekiestek a főzetnek. Őszintén szólva még nem hallottam olyat, hogy ennyire rossz véget ér egy ilyen szertartás. A főzet kihozta Anettből, hogy szembenézzen a démonjaival. Ez a legrosszabb ami történhetett vele – tette hozzá az énekes.

 

Nincs gyanúsított

A korábbi hírekkel ellentétben a Vokánynál lezajlott szeánsznak még mindig nincsen gyanúsítottja. Amennyiben a szakértő megállapítja az idegenkezűség gyanúját, abban az esetben indul majd a nyomozás súlyos jogsértés gyanúja miatt.

 

Anettet a szeánsz helyszínétől messze találták meg az eset másnapján. Komoly sérüléseket szenvedett és életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de mostanra már eszméleténél van.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144138_auto_resized.jpg
origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713575112
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144868_auto_resized.jpg
ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713575112
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713575112
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713575112
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon megalázó, ami a Házasság első látásra adásában történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MVcTvZc_pQ2pn5eP0OgRxnsTEogtoejfWqaynBCgBbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiYTM0NjM4NGVkZDRiYjc4MzYwODIxN2Q1MjY0NDg0.jpg
Pletyka

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában