Anyák

Magyar sztárok megrendítően őszintén vallottak az anyaságról

2022. április 28. csütörtök 11:49

A Mandiner ismert édesanyákat kérdezett, hogy számukra mit jelent az anyaság.

A Mandiner ismert édesanyákat kérdezett, hogy számukra mit jelent az anyaság. 

Miklósa Erika

Fotó: Szabolcs László

A gyerek tanítja meg az anyai szeretetet. Engem a kislányom, Bibi nevel anyává. Mesélek erről egy történetet. Húsvéti előkészületben voltunk, főztünk, sütöttünk, játszottunk, zenét hallgattunk, barkát díszítettünk. Egyszer csak megszólalt Bibi: „Anya, tudod, hogy te jó anya vagy?” Felnevettem. Ő folytatta: „Ne nevess ki, hanem vedd komolyan, amit mondok.” Bólogattam: „Bibikém, én a világ legjobb anyukája szeretnék lenni.”

Te csak legyél az én legjobb anyukám. Az pont elég”

Mire a kislányom kissé elgondolkodva: „Ez nem verseny. Te csak legyél az én legjobb anyukám. Az pont elég.” Nincs igaza? Az anyaság számomra egy szent szövetség, amelyben nincs kényszer, nincs érdek, amely nem elhatározásból fakad, hanem lélekből, szívből. Erre az örök szövetségre a legtermészetesebben esketnek fel minket, anyákat a gyermekeink.

Tóth Gabi

Tóth Gabi énekes páros interjút ad Petrás Mária népdalénekessel Pomázon 2021 08 15 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Hannaróza idén már hároméves lesz. Az, hogy ő van, és én édesanya lehetek, az isteni gondviselésnek köszönhető, tizennyolc évesen ugyanis átestem egy életmentő műtéten, ami után az orvosok közölték a fájdalmas hírt: sosem lehet gyermekem. Borzasztó volt ezt hallani, átélni, hiszen semmire nem vágytam jobban, mint hogy anya lehessek egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Fohászkodtam, kértem a szentek segítségét, és erősen imádkoztam. És megtörtént, magam is alig hittem, és az én gyönyörű kislányom 2019 decemberében megszületett. „Istennél semmi sem lehetetlen” – olvashatjuk Lukács evangéliumában, és engem ez a csoda csak megerősített a hitemben. Hazudnék, ha azt mondanám, milyen egyszerű a gyermeknevelés, és csupa felhőtlen öröm. Sok nehézséggel kell szembenézni, amire nincs felkészülve az ember. A néha órákig tartó altatás, a folyamatos figyelem és készenlét, nehogy baja essen, a kétségbeesés, ha lázas lesz vagy köhög egyet, mégis, amikor velem énekli a dalaimat, vagy először mondta ki, hogy anya, az valóban semmihez nem fogható érzés. Azt hiszem, ha ránézek, vegytiszta boldogság tölti el a lelkem. Hannaróza születése után egy sor dolog a helyére került bennem, és megváltoztatott. Visszataláltam a régi önmagamhoz, és határozottan tudtam, hogy mit is szeretnék. Már nemcsak önmagamért, a gyermekemért is felelősséggel tartozom. Fel kell készítenem az életre, és nagyon nem mindegy, hogy mit adok át neki, mi határozza majd meg a jövőjét. Hiszek abban, hogy az ember soha nem felejtheti el, honnan jött. A múltunk, a hagyományaink, az értékrendünk határoz meg minket, és én ebben a szellemben szeretném nevelni a kislányomat, hisz én is ezt hoztam otthonról. Az évezredes kultúránk tisztelete, a család, a haza szeretete és a hit ereje számomra a legfontosabb érték. Már nemcsak önmagamért, a gyermekemért is felelősséggel tartozom”

Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra
Fotó: Bujdos Tibor

Az anyák ha észreveszik, hogy már csak négy szelet pite maradt a tányéron öt emberre, azonnal közlik, hogy amúgy ők sosem rajongtak a pitéért – ez az idézet jól megfogja az anyaság lényegét. A legszebb szó, amit életemben hallottam: mama. Anyának lenni téren és időn, szokásokon és szerepeken túl ugyanazt jelenti: Isten egyik csodája és misztériuma, amiben minden édesanya osztozik. Két emberből egy harmadik, önálló ember születik. Hogy van valaki, aki miatt teljesen átrendeződik az élet perspektívája, és az anyaság, a szülővé válás prizmáján keresztül alakul újjá.

Mi ez, ha nem a feltétel nélküli szeretet, a legteljesebb odaadás mintája?”

Minden alkalommal szívbe markoló élmény számomra az ukrán háború elől menekülő édesanyák látványa, akik a gyermekeikkel úgy érkeznek meg hozzánk, hogy maguknak alig pakolnak valamit a csomagjukba, de a gyermekeiknek szinte mindent elhoznak. Mi ez, ha nem a feltétel nélküli szeretet, a legteljesebb odaadás mintája? Vélhetően mindannyian küzdünk azzal a sokszor riasztó érzéssel, hogy nem tudunk mindent tökéletesen csinálni, pedig a legjobbat szeretnénk megadni a gyermekünknek. Tudom, hogy sokaknak nem vagy csak nagyon nehezen adatik meg egy gyerek, mások pedig nélkülük is teljesnek érzik az életüket, de számomra semmi nem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amit az anyaságtól kapok. A gyermek nem más, mint remény. Egy nagy, bátor igen az életre és a jövőre.

Varga Judit

Varga Judit

Az első kisfiam születésekor az orvosom azt mondta: „Sokan fognak majd magának nevelési tanácsokat adni, de higgye el, nem kell semmi mást tenni, csak szeretni.” Anyának lenni azt jelenti, hogy Isten jóvoltából életet adhatsz egy emberi lénynek, akit szeretetben felnevelsz annak minden szépségével és megpróbáltatásával együtt. Anyának lenni a legnagyobb női felelősség. Anyának lenni a legnagyobb áldás. És valóban: csak szeretni kell. Anyának lenni a legnagyobb női felelősség és a legnagyobb áldás”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147807_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a bizonyíték, hogy Szalai Ádám csodagólja nem véletlen volt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8862_resized.jpg?avcount=1664208907
origo.hu

37 ember robbant fel Márkushegyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149088_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai videó az M7-esről, iskolásokkal teli busz csapódott fékezés nélkül a szalagkorlátnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149208_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Brutális baleset történt: két rendőr az életéért küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146109_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ezzel az ismert magyar sztárral bulizott Galambos Lajos lánya, együtt vannak?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15150491_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Korábbi Junior Prima-díjazottak tették helyre a színészt, aki „cenzúra” miatt nem vette át a díját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8861_resized.jpg?avcount=1664208907
origo.hu

Lövöldözés volt egy iskolában, több halott, sok sérült van - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149448_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Izgalmas megoldások, különleges végeredmény: falpanelek a lakásban, 1. rész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147506_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Menekültek az emberek az M7-es autópályán: szörnyű, ami történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meseszép lány tűnt el Szekszárdon, Alexandrát nagy erőkkel keresik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a hétfő reggeli iskolai tragédiáról, ahol több diák meghalt

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/r5gtrEf66E3OEp8JoKTKLg0FBK53SxttWzJPHGnicHw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QxM2I1M2I0OWExODRiOGFiYjI3Y2Y3ZjE4ZDVlNDdk.jpg
Szexi

Mellét a kamerába nyomva rázza Tolvai Reni

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/FfPOnYvcf2g045X4dic6Vr-O12TpEt2JAQB6HTnLGV4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhmYzQwODQ2NzU5ZDRkNzA4OWYyMTczYzBlNGUwMmM3.jpg
Titok

Most derült ki: Nem is akkor született Meghan Markle kisfia, mint eddig hittük