Házasság

Bay Éva: A jó házasság titka a külön szoba, sőt a külön emelet

Létrehozva: 2022.03.27.

Mindössze 17 évesen vesztette el a szüzességét. Meglehetősen kínos perceket élt át emiatt a szülei előtt, de nem ez volt az egyetlen, ami az édesanyját megdöbbentette.

Forrás: TV2

Nagyon fiatalos és mindig olyan derűsnek tűnik. Mi a titka?

Volt egy tüneményes, kedves hangú nagymamám. Lehet, hogy az orgánumomat tőle örököltem. Egy alkalommal mellettem ült az autóban, amikor elhajtottunk a Vakok Állami Intézete előtt. Azt mondta, nincs jó tapasztalata velük, mert egyszer az egyiküket odakísérte a trolihoz, azonban a sofőr épp elhajtott az orruk előtt, mire az illető őt hibáztatta, és olyan bántó megjegyzést tett rá, amiből kiderült, fiatalnak gondolta. Nem látó révén ugyanis a hangja alapján ítélte meg a nagyi életkorát, aki pedig már 80 éves volt akkor. De az anyukám szintén derűs ember volt. Mindig azt mondta: kislányom, a szemeden is lássam, jó kedved van. Legyen rend a lelkedben, akkor könnyen tudsz mosolyogni. Minden egyes reggel elmondom, a dolgok úgy alakuljanak, hogy az a legjobb legyen nekem. 

Sikereket ért el a szakmájában és régóta boldog házasságban él. Kell ennél több?

Egyszer valaki azt mondta, hogy „jutaloméletem” van. Szerinte azért vagyok ilyen jókedvű, meg boldog, mert tudom, hogy többet nem kell visszatérnem a Földre. A lelkem ugyanis már több alkalommal reinkarnálódott. Sajnos, nem tudok semmit az előző életeimről. Lenne rá mód, hogy kiderítsem, de félek. Majd ha már úgy érzem, nincs sok hátra, talán rászánom magam, hogy utánajárjak. Akkor talán könnyebb lesz elmenni.

Ezek szerint közel áll önhöz a spiritualitás.

Hiszek abban, hogy semmit sem csinálhatunk büntetlenül az életben, a karma mindenkit utolér. Elég empatikus vagyok, igyekszem úgy élni, hogy ne bántsak meg másokat. Ha rossz a véleményem valakiről, inkább elkerülöm, nem szeretek konfrontálódni. Kivonom magam a mérgező kapcsolatokból. Nem bírom a panaszkodó embereket sem, olyan leszek tőlük, mint egy lemerült telefon. 

A férje is hasonlóképpen gondolkodik?

Nem vagyunk lelki társak, otthon Laci a főnök. 1983-ban házasodtunk össze, az évtizedek során pedig teljesen átalakultunk. Én rá, míg ő rám kezd a viselkedésében hasonlítani. Egymásra tudunk hangolódni, ha Laci elkezd egy mondatot, én befejezem. A hosszú házasság titka egyébként a külön ágy, sőt a külön emelet. Utóbbit ő szokta mondani. A férjem nagyon rossz alvó, folyton tévézik éjszaka. Ezzel szemben én pacsirta vagyok, kilenckor már alszom, de hajnalban kelek. Nem alszunk együtt, hogy ne zavarjuk egymást. Így legalább nem kell reggelente borzas hajjal látnia.

Ennyire hiú?

Hiú vagyok, de nem annyira, hogy ne tudnék önmagammal jóban lenni. 70 évesen vannak ráncaim, viszont dinamikus vagyok, és nem őszülök. A ráncaimat meg csak akkor látom, ha felveszem a szemüvegem. Arra viszont sosem gondoltam, hogy plasztikai műtétet csináltassak. 

Igaz, hogy gyerekkorában az édesanyja sokáig letagadta ön előtt a korát?

Kislányként többször is megkérdeztem anyutól, hány éves. Éveken keresztül röhögve mondta, hogy 28. Amikor 11 lettem, rájöttem, hogy becsap. A szomszédban élő barátnőm, Iduka egyidős volt velem, sőt az anyukáink is azok voltak. Megkérdeztem tőle, Iduka, mennyi idős az én anyukám, mire kibökte, hogy már 37. Úgy gondoltam, ez biztos nem igaz. Annyira berágtam, hogy tépni kezdtem a haját, ő meg ment panaszkodni a mamájához. Anyu arra utasított, kérjek tőle bocsánatot. és hozzátette, hibásnak érzi magát, amiért így félrevezetett, de azt hitte, értem a viccet.

Az édesapjára miként emlékszik vissza?

Csodálatos, baráti kapcsolatom volt a szüleimmel. Emlékszem, amikor 17 évesen elvesztettem a szüzességemet, tettem egy jelet a noteszembe. Valahogy anyu kezébe került, és azonnal tudta, miről van szó. Rákérdezett, hogy ugye védekeztem, majd hozzátette, vigyázzak, apa meg ne tudja! Apukám egy nap elfelejtett lakáskulcsot vinni, amikor hazaért, nem tudott bemenni. Tudta, a barátomnál vagyok, becsöngetett, de eltartott néhány percig, amíg felöltöztem. Azonnal rájött, mi történt. Elindultunk hazafelé, ment előttem, hozzám se szólt. Leültünk tévézni, és én pityeregni kezdtem. Egyszer csak megfogta a kezem, és a következőt kérdezte: „Mondd, legalább jó volt?”.

Mivel lehet kihozni a béketűrésből? 

Nem bírom a rendetlenséget. A régi lakásunkban a kutyánk a kertből bejőve mindig összekócolta a perzsaszőnyeg rojtjait. Naponta ötször is megigazítottam, de egy nap azt mondtam magamnak, ez már mánia, ebbe bele fogok őrülni, és leneveltem magam róla.

Fotó: Bors

Tegyük fel, kifogja az aranyhalat, és teljesíti három kívánságát. Mit kérne tőle? 

A családom minden tagja legyen egészséges, a többit megoldjuk. 

Milyen anyának és nagymamának tartja magát?

Anyának kiváló vagyok, a fiam a legjobb barátom. Kicsi korától kezdve jött velem mindenhová. Sajnos a férjem első házasságából született Tomi tőlünk messze él a családjával, így nagyon ritkán találkozunk. Pedig neki már vannak gyerekei, és én tudom, hogy jó nagyi lennék. A szomszédban viszont elég sok kisgyerek van, akik nagyon szeretnek, és gyakran átjönnek hozzánk egy kis sütizésre, így egyelőre velük „gyakorlok”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos