Sztárok konyhája: Megyeri Csilla: Harminckétszer kell forgatni a slambucot - Recepttel

Sztárok konyhája: Megyeri Csilla: Harminckétszer kell forgatni a slambucot - Recepttel

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 09. 09:30
Egészen különleges az, ha egy gasztronómiai mellékletbe olyasvalaki receptje kerül, aki valójában nem is igazán szokott főzni. Megyeri Csilla épp ilyen kezdő szakács.
Bors

Egészen különleges az, ha egy gasztronómiai mellékletbe olyasvalaki receptje kerül, aki valójában nem is igazán szokott főzni. Pedig bizony van létjogosultsága az ő receptjeiknek is, hiszen sokan vannak így, és valljuk be, olyanok is, akik ugyan szeretnének, de nem tudnak megfelelően bánni a fakanállal. Megyeri Csilla saját maga is azt mondja, nem egy nagy konyhatündér.

Az alapokat jól tudja

Az alapok benne vannak a kezében, a húslevessel, paprikás csirkével és a panírozással elboldogul, receptből isteni sütiket süt, de nem szerzett még akkora gyakorlatot, hogy rutinosnak mondhassa magát.

– Fiatalabb koromban a tanulás volt a fontos, nem a konyhai alapismeretek, anyu pedig mindent elém rakott. A vőlegényem, Zsolti éttermet vezet, őt sem zavarja, hogy nem főzök túl gyakran. Vagy hoz haza kész ételt az étteremből, vagy napközben már megebédel ott – kezdte Csilla, aki igazi 21. századi nőnek vallja magát: rohanós életet él egy rohanós világban, amibe csak ritkán fér bele a főzés.

időpocsékolásnak tartja a főzést

– Tudom, hogy sokakat éppen ez kapcsol ki, én kész időpocsékolásnak tartom, hogy ott a konyhában álljak órákig, hogy utána tíz perc alatt el­fogyjon az étel, aztán jöjjön a mosogatás – vallja Csilla, aki azért egy­valamit már biztonsággal főz meg akár csukott szemmel is, ez pedig a hagyományos hajdúsági slambuc.

– Debrecenben születtem, büszke vagyok rá, hogy vidéki lány vagyok, és büszke vagyok apukám slambucára is! Ez egy tájjellegű étel, bográcsban készül, a Hortobágyon paprika nélkül, mifelénk paprikával, és sokan keverik össze a krumplis tésztával. Gyerekkoromban sokat főztünk a kertben, nem csak a környéken, a családunkban is tradíció a slambuc. Hagyományosan a férfiak főzik, és apukám szerint harminckétszer kell forgatni, mert a magyar kártya is 32 lapos. Paraszti étel, addig főtt meg talán, míg egy partit lejátszottak– magyarázza Csilla.

Bográcsos egytálétel a slambuc

1. Apróra vágott füstölt szalonnán hagymát pirítunk, a tűzről levéve Csilláék csípős pirospaprikát tesznek bele.

2. A bográcsba tördelt lebbencstésztát kötelező megpirítani, ez különbözteti meg a krumplis tésztától, majd jöhet bele a nagyobb kockákra vágott krumpli, paradicsom és annyi víz, ami ellepi.

3. A harminckét keverés után pillanatok alatt elkészül.

TIPP: Kolbásszal is gazdagítható, de éppenséggel paradicsommal és paprikával is elkészíthető. A slambuc legősibb verziója pusz- tán szalonnából, krumpliból és tésztából áll, a lényeg pedig a forgatva pirítás

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.