Celeb

Sztárok konyhája: Keleti Andrea beengedett minket az otthonába és rozé kacsamellel kínált - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.07.

A táncmûvész családjában rajta kívül senki nem hajlandó megenni kétszer ugyanazt az ételt egymás után, így végtelen kreativitással alkot a maradékokból új ételeket.

Forrás: Végh István

Mint a legtöbb háziasszony, Keleti Andi (akinek anyukáját a testvérének nézik) is naponta friss, meleg ételt rak a család elé az asztalra. Ám az, ahogy ő főz, már egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak: nála legtöbbször a reggeli, az ebéd és a vacsora is főtt étel, sőt gyakran a család minden tagjának mást készít.

Többfélét is főz minden nap

Egész nap a konyhában áll, de ő ezt egyáltalán nem bánja, sőt! Andi legtöbbször újragondolja a már elkészült ételeit, hogy minden fogásból legalább kettő másikat alkothasson meg, és olyan szeretettel beszél a konyháról, hogy már csak a felsorolásaitól is összefut a nyál az ember szájában.

Amikor felhívtuk, hogy felkérjük, mesélje el nekünk, hogy milyen szakács és milyen konyhát visz, azonnal igent mondott, és tervezgette az ételeket. A túláradó lelkesedés csak addig volt meglepő, amíg be nem léptünk a konyhájába, ahol érkezésünk napján már reggeltől sürgött-forgott, hogy előkészítse az ételeket.

– A reggelt általában rántottával indítom, és mivel állandóan fogyókúrázom és nem eszem kenyeret, gombát, brokkolit vagy más zöldséget teszek hozzá. Mivel nálunk csak én eszem meg ugyanazt az ételt egymás után kétszer is, így előfordulhat, hogy ebédre négyféle étel is készül – kezdte Andi, aki el is mesélte, hogyan kell ezt elképzelni.

Minden ételből készíthető új finomság

– Volt valamelyik nap káposztás tészta a gyerekeknek, nekünk a férjemmel káposztás rétes, és másnap, mivel még mindig maradt párolt káposzta, hasét sütöttem belőle. A húsleves nem a fiam kedvence, ezért neki egy paprikás rántással 20–25 perc alatt készítek borsólevest. Mátét egyébként mostanában tésztával etetem, mert olyan sovány! A lányom sem nagy rajongója, ezért a levesbe mindig főzök 3-4 szelet marhahúst, abból pedig vadas lesz a zöldségek leturmixolásával – magyarázta a trükköt a táncművész, aki azt is elárulta, ő a vadas mártásba savanyú uborkát és mustárt is tesz, hogy pikánsabb legyen.

Nem kell meglepődni, télen Andiék teraszán mindig pihen egy-két lábos, benne az újrahasznosításra váró fogásokkal, mert ugyan a táncművésznek a kamrában két hatalmas hűtője is van, oda alig lehet beszuszakolni valamit.

Soha nem unja meg a konyhai munkát

De hogyan lehetséges az, hogy soha nem unja meg ezt a rengeteg mosogatást, főzést és gondolkodást?

– Egyrészt nem járok piacra, nekem az sok idő. A szupermarketben mindennek tudom a helyét, csak beszaladok, és már végeztem is a bevásárlással. Másrészt én élményfőző vagyok, és igazán szeretek főzni. Közben megy a tévé, persze főzős műsorokkal, vagy dolgozom a laptopomon. Tehát tulajdonképpen úgy főzök, hogy nem is telik időbe, hiszen közben számos hasznos dolgot csinálok – folytatta Andi, miközben nekünk ropogós bőrű kacsát tálalt.

Falatozás közben már csak egyetlen kérdés maradt: hogyan képes ilyen csinos lenni valaki, aki ennyit és ennyifélét főz?
Pontosan úgy, hogy magam főzök, sőt szerintem az tud jól és hatékonyan fogyni is, aki főz. Egészen egyszerű, és még csak nem is kell egész nap salátát enni: egy húshoz készülhet káposztás rétes köretnek vagy brokkolipüré éppúgy.

A kislányának főzött először

A rutin, amivel Andi nekünk főzött és tálalt, egyáltalán nem meglepő. Kislánya, Viki születésekor kezdett főzni, először csak neki, úgyhogy 19 évnyi rutin van a mozdulataiban.

– Elkezdtem gondolkozni azon, hogy mit csináljak a maradék tökkel például, hogy a felnőtteknek is ehető legyen. Akkor még nem volt ennyi főzős műsor, újságokból vagdostam ki recepteket, amik a mai napig megvannak, kijegyzeteltem műsorokat, elkértem a nagymamám receptjeit – mondta Andi, aki nemrég egy olaszországi főzőkurzust is elvégzett.

Rozé kacsamell francia rakott krumplival és párolt lila káposztával

1. A rakott krumplihoz a zöldséget uborkagyalun felszeletelem. Sok tejszínből kakukkfűvel, sóval, borssal és két gerezd fokhagymával mártást főzök, cheddar és parmezán sajtot teszek bele.

2. A nyers krumplit a jénaiba rétegezem a tejszínnel, 45–50 percig alufóliával lefedve sütöm, majd 8–10 perc alatt megpirítom. Másnap mindig finomabb!

3. A gyalult káposztát lesózom, kinyomkodom. Cukrot karamellizálok, amihez lila hagyma és vörösbor kerül, ha az elpárolgott, rádobom a káposztát. Sózom, borsozom, őrölt köményt adok hozzá, egy narancs levét és húsát, kevés ecetet. Puhára párolom.

4. A kacsamellet beirdalom, 8 perc alatt a bőrét lepirítom, 5–6 percig a másik oldalát is sütöm, majd a szaftjával együtt tepsibe kerül, amiben lefedve 16–20 percet sül a sütőben fokhagymával és kakukkfűvel.

Királyrákos tészta

1. Közepes lángon olívaolajban szeletelt fokhagymát és csilit párolok, ezt a kifőtt tésztára öntöm. A fokhagyma soha ne barnuljon meg!

2. A serpenyőbe kevés olajat öntök, és vajat dobok rá, közepes hőfokon 2-2 percig sütöm a rákok két oldalát, és ezt is összekeverem a tésztával, amihez egy marék aprított friss petrezselymet is keverek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714691412
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183177_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183804_auto_resized.jpg
vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183223_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714691412
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176255_auto_resized.jpg
astronet.hu

Május 1.: Beltane, kelta termékenység- és szerelemünnep

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714691412
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/HIuedeeSS0nQom2WkpDJY7B6jgmITk807B8ZTnhWKCI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwNmZjNWM1MGEwMzQyNzU4MWIxMDFiZGM3MDVhNDNh.jpg
botrány

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZM0e3lOigKzEC75kAM3OIicPNGjGa1qJYaZvCNGXdLY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYzAxYjRjNGE2YzQ3OTZiYTE2MWRiNTQwMzcxNGUw.jpg
LAKÁS

Tóth Gabi vallomása: "Irtóztunk a gondolatától is, hogy arról csámcsogjanak, nincs pénzük"