Celeb

Kiakadt a dalszövegíró: Berkes Olivérék tönkretették Balázs Fecó slágerét! „Ez egy parazita zene, botrány” - Videó

K. K.

Létrehozva: 2020.11.12.

Forrás: Bors, Bors

Már közel ötszázezren hallgatták meg Balázs Fecó Évszakok című slágerének remixét.  Berkes Olivér és DR BRS engedély kért a dal feldolgozásához, de a dal szövegírója, Horváth Attila szerint nem teljesítették az ő feltételeit.

Az 1985-ben megjelent sláger, az Évszakok zeneszerzőjének és énekesének, Balázs Fecónak nem volt ellenvetése, hogy Berkes Olivér és DR BRS feldolgozza az egyik legismertebb dalát.

Bevallom, első hallásra nagyon furcsa volt a feldolgozás, tőlem ugyanis nagyon távol áll ez a modern hangszerelés. Jó időbe telt, mire megbarátkoztam az ötlettel, hogy az egyik legnagyobb slágerünkhöz nyúljanak, ám végül az áldásomat adtam a feldolgozásra– mondja a Borsnak a Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas előadó, Balázs Fecó, aki végül megszokta, és megszerette a remixet.

View this post on Instagram

Szerettem volna írni pár sort a tegnap estéről mert hihetetlen ami azóta is Velünk történik. Kicsattanunk a boldogságtól, mert ez a dal NEKTEK készült és ezt látni, hogy ennyire tetszik és szerencsére sokan még hangot is adtok ennek a világon a legjobb érzés. Nehéz volt titokban tartani de megérte, nagyot robbantunk!🔥Mégegyszer nagyon köszönöm a tegnap estét első sorban Balázs Fecónak, hatalmas megtiszteltetés volt egy színpadon állni egy mind emberileg mind szakmailag elismert ikonnal. @drbrs sajnos tegnap nem tudott ott lenni velünk pedig úgy lett volna teljes a csapat, de lélekben tudom, hogy velünk voltál, és hatalmas köszönet a közös munkáért Neked is.🤟🏻😎 Köszönöm továbbá a @sztarbansztartv2 csapatának a mindig profi munkát és Szabó Zé-nek, a @magneoton -nak és Horváth Attilának, hogy ez az egész létrejöhetett. Nem utolsó sorban NEKTEK is hatalmas köszönet és pacsi, hogy ennyit pörgetitek a dalunkat és Nektek hála már az 5. a legfelkapottabbak között Youtube-on! Hihetetlenek vagytok! HATALMAS KÖSZÖNET! IMÁDLAK TITEKET!🙏🏻🙏🏻🙏🏻♥️

A post shared by Oliver Berkes (@oliverberkes) on

Az Évszakok, és számtalan más szerzemény szövegírója, Horváth Attila azonban – finoman szólva – nincs elragadtatva az eredménytől. 

– Azt kérte, hogy ne nyúljanak az eredeti dalszöveghez, csak így engedélyezte a megjelenést, ezzel szemben csak a refrént tartották meg eredeti formájában a srácok – teszi hozzá Fecó, aki után lapunk a dalszövegírót, Horváth Attilát is megkereste.

Elkeserítő a végeredmény. Botrány! Ez egy parazita zene. Kicsipegették a refrént, és ezzel próbálják eladni az egész dalt, holott köze nincs ennek az újragondoláshoz, feldolgozáshoz. Olyan, mintha egy értékes festményt összekennénk tokaszalonnával. Egy gyönyörű lírai dalhoz egyébként sem tudom, hogy jön a rap, de ezzel teljesen tönkretették a nótát. Az általuk írt szövegnek se füle, se farka, teljesen értelmetlen katyvasz az egész. Felháborító amit műveltek, úgyhogy nálam most nagyon betelt a pohár! – fakadt ki Horváth Attila, akinek szövegeit már számtalanszor feldolgozta a fiatal generáció, ám még egyik ellen sem volt kifogása.

Ez is érdekelheti

Sztárban sztár: Berkes Olivérre nem lehetett szavazni

Borzalmas átok ül Berkes Olivér családján – testvérének majdnem az életébe került

Újra együtt Radics Gigi és Berkes Olivér - videó

– Mindig minden dalomat örömmel kínáltam feldolgozásra, soha sem álltam az újragondolás útjába, mert boldogan veszem, ha a fiatalokhoz is eljutnak ezek a slágerek. Csakhogy ezt lehet ízlésesen is tenni, nem ilyen élősködő módjára. Ez a zene megcsúfolása! – mondja a dalszövegíró, aki egyébként valóban engedélyezte az Évszakok feldolgozását, ám állítása szerint nem ilyen formában.

– Engedélyemet adtam, de akkor még nem hallottam ezt a borzalmat. Aztán jeleztem, hogy csak akkor tartom fenn a jóváhagyásomat, ha rendbe teszik a nótát, kijavítják a hibákat, mint például a refrénnél, a „Ha én mennék ne engedj el”részt, amit ők úgy énekeltek fel, hogy „Ha én mennék, engedj el”. Legalábbis ezt lehet érteni, úgyhogy sokszorosan megbántam, hogy az engedélyemet adtam.
Ezek után a feldolgozást megjelentető Magneoton lemezkiadóval is felvettük a kapcsolatot.

– Megjelenés előtt minden szerzővel jóvá kell hagyatni a dal új verzióját abban a formában, ahogy az bemutatásra kerül, máskülönben meg sem jelenhetne a szerzemény. Írásbeli engedélyünk van Horváth Attilától is, aki teljes tudatában volt annak, hogy milyen formában kerül átdolgozásra az Évszakok. Napjainkban nem csak idehaza, hanem külföldön is bevett szokás egy-egy ikonikus dalrészlet köré új szerzeményt kreálni, így a legfrissebb generációkhoz is eljuthat az örökzöld sláger. Ez történt az Évszakokkal is, ami páratlan sikert futott be a bemutatása óta, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak az alkotók – közölte lapunkkal a kiadó munkatársa.

Önnek melyik tetszik jobban, az eredeti vagy a feldolgozás?

Balázs Fecó - Évszakok (1985)

DR BRS x Berkes Olivér - Évszakok (2020)


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek