A koronavírus-járvány miatt fakanálra cserélte a teniszütőt a háromszoros páros világbajnok Babos Tímea. A soproni sportolót gyerekkora óta érdekli a gasztronómia, édesanyjától, Zsuzsannától leste el a szakma csínját-bínját.
– Kisebb koromban mindig a konyhában kíváncsiskodtam, hogy anya épp mit süt-főz. Még a pultot sem értem fel, lábujjhegyen álltam és családi viccként emlegetjük, hogy a vádlim már ott elérte a mai formáját – mesélte a Borsnak Timi, aki szívesen kísérletezik a fogásokkal.
– Csak egy a fontos, hogy egészséges, teljes értékű ételeket főzzek magamnak.
A 26 éves, párosban háromszoros Grand Slam-győztes játékosnak éppen ezért esett a választása a marharaguval töltött sült padlizsánra és egy zabpelyhes édességre, mert
nemcsak finomak, kevés szénhidrátot tartalmaznak.
Sült padlizsán marharaguval töltve
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán
40 dkg darált marhahús
2 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl paradicsompüré
1–1,5 dl víz
1 dl tej
só, bors ízlés szerint
1 mk oregánó és kakukkfű
15 dkg reszelt sajt
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A hagymát apróra vágva megdinsztelem 2 evőkanál olívaolajon. Amikor üveges, hozzáadom a húst és addig pirítom, amíg eltűnik a rózsaszínes színe. Ekkor én egy deci tejjel alacsony lángon főzöm tovább körülbelül öt percig, Ez segít megőrizni a hús puhaságát. Miután „elfőtt” a tej, teszem bele a paradicsomszószt és körülbelül 1 deci vizet, majd összerottyantom. Ezután jöhetnek a fűszerek és a fokhagyma. Takaréklángon főzöm a ragut egy- másfél órán keresztül, közben folyamatosan pótlom a folyadékot.
Amíg fő a ragum, elkészítem a padlizsánt: kettévágom, kicsit megvagdosom a vágott oldalakat és teflonban kevés olajjal elősütöm. Miután szépen megpirult, tűzálló tálba teszem, és rákanalazom a ragut, majd megszórom sajttal. 15-20 percig sütöm, petrezselyemmel, bazsalikomlevéllel tálalom.
Zabpelyhes-csokis cookie
Hozzávalók:
1 tojás
1,1 dl puha, sótlan vaj (kb. 120 g)
1,1 dl barnacukor
3/4 dl kristálycukor
1 ek vaníliakivonat
3,3 dl zabpehely
2 dl liszt
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
étcsoki, vagy dió, mazsola
A vajat habosra keverem a cukrokkal, vaníliával és a tojással. Miután szép habos lett, beleteszem a zabot, a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát, valamint egy csipetnyi sót. Jól elkeverem, hogy darabos masszát kapjak. Ezután mehet bele az apróra vágott csoki, dió, mazsola, aki, amit szeret és újra jól összedolgozom. A masszából kanállal apró labdákat formázok és ami a legfontosabb, a hűtőszekrényben pihentetem minimum 3 órát. Ennek hiányában a massza szétfolyik, nem lesz könnyű állagú a cookie! Hűtés után sütőpapírra teszem és 220 fokos sütőben 8-9 percig sütöm. Úgy veszem ki, hogy még puha a közepe, ez pár perc alatt megszilárdul és tejjel isteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.