Celeb

Elítélt gyilkoshoz ment hozzá a színésznő, akit a pedofilok imádtak, a cenzorok viszont gyűlöltek

Bors

Létrehozva: 2020.01.02.

Sok életet tett tönkre Hollywood, de talán az övét a legsúlyosabban.

Nincs abban semmi újdonság, hogy megszenvedi mindenki, akit túl hamar talál meg a hírnév - ha pedig egy tinilányról van szó, akkor elkerülhetetlen, hogy a siker miatt a férfiak szexuális tárgyként tekintenek rá - fiatal kora ellenére. Így járt Shirley Temple és Judy Garland is - azonban Sue Lyon, az 1962-es Lolita főszereplője volt alighanem az egyetlen, akinek “kiárusításában” Hollywood ennyire tevékenyen részt vett.

Vladimir Nabokov 1955-ös regényét - amiben egy középkorú férfi egy 12 éves kislány megszállottja lesz szexuális értelemben - aligha kell bárkinek is bemutatni. A könyvet már a megjelenése után betiltották, és kevés esély volt arra, hogy valaha is filmvászonra viszik - Stanley Kubrick rendezőnek hála mégis ez történt. Persze ehhez meg kellett találni a tökéletes csábító, mégis ártatlan tinit. Ez lett Sue Lyon, aki 14 volt a forgatások idején (azaz évekkel idősebb, mint a könyvben, már a cenzorok miatt is) - azonban még így sem volt elég idős ahhoz, hogy a saját filmjének premierjén részt vehessen.

Alakítása olyan jól sikerült, hogy azonnal kapott egy Golden Globe-díjat. Mindenki azt hitte, innentől felfelé vezet az útja - ehelyett azonban egész életét depresszióval küzdve töltötte, férjeket váltogatva - többek közt egy elítélt gyilkossal is frigyre lépett -, valamint mindvégig azzal küzdött, hogy megszabaduljon attól a képtől, ami kiskorú nimfácskaként ráragadt. 

Soha nem akarta többé hallani a Lolita nevet

Az ötgyermekes, vallásos családból született Sue-tól távol állt a tini csábító karaktere. Ennek ellenére a Lolita sikere után Az iguána éjszakája című moziban egy hasonló szerepet osztottak rá - így miután a filmvásznon 17 éves korára már két idősebb férfit (James Mason és Richard Burton) is megbabonázott, le sem tudta magáról mosni az ehhez kötődő előítéleteket. Az, hogy eljátszotta egy idősebb férfi pedofil fantáziájának megtestesülését, tönkretette az életét - magyarázta ritka interjúinak egyikében. Nem csoda, hogy ekkor már hallani sem akarta a Lolita nevet. “Azzal a filmmel kezdődött meg a személyiségem pusztulása” - tette hozzá.

Nem véletlen, hogy szép lassan el is tűnt a vászonról. Utolsó filmszerepe - 1980-ban - már csak egy névtelen tévébemondó volt.

Azt, hogy milyen pusztító hatással volt rá a szerep, jól mutatja húszéves bátyja 1965-ös halála is. Noha a fiú a cukorbetegsége miatt vesztette életét, elterjedt róla a pletyka, hogy szégyenében végzett magával, húga filmszerepe miatt - írja a színésznőről szóló cikkében Tom Leonard a Daily Mailen.

Sue Lyon összesen ötször ment férjhez, ebből négy házassága mindössze egy-egy évig tartott. 1973-ban például egy elítélt gyilkossal, Gary Cotton Adamsonnal kötötte össze az életét. A férfi épp negyvenéves börtönbüntetését töltötte, az (ekkor már inkább egykori) színésznő pedig épp szociális munkásként dolgozott. A börtönben tartották az esküvőt.

Lyon mindaddig hitt a férfi ártatlanságában, amíg az meg nem szökött, és el nem fogták egy tűzpárbajban egy bankrablást követően. Ezután - mondanunk sem kell - benyújtotta a válópert.

Sue Lyon karácsony másnapján hunyt el. Noha a halálának okát nem hozták nyilvánosságra, egy hozzá közel álló személy szerint jó ideje rossz egészségi állapotban volt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173556_auto_resized.jpg
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714399511
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27569_resized.jpg?avcount=1714399511
origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714399511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714399511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/wbUDFdze6haVVc1P2lO-IgzycDNu8ZXib-WoByUpYbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlhOTE1ZTczODU1YTQ0Y2RiNTEzYzJmODlhZTM4YWZj.webp
ROSSZULLÉT

Fel kell adnia? Ritka betegségéről vallott a Next Top Model Hungary versenyzője

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/pbdudqwwhPtC9jPd2aIswSd0AMClZwGYGpBwhi6zJSk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiNWU4ZTAwNWI2NzQ5MzhhYjAwNGM3Mjg5OGJhY2Jh.webp
ÁZSIA EXPRESSZ

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából