Celeb

Végre elkészült a Süsü új évada - Csukás István ma is ósdi írógépét püföli

Fái

2019. december 16. hétfő 04:00

Az író, Csukás István maga szállította a magyar televízióba a vaskos forgatókönyvet, amit hagyományos írógépen írt.

Süsü, a sárkányt 1977 karácsonyán kezdte vetíteni a magyar televízió, a folytatást, a Süsüke, a sárkány gyerekeket 2001-ben. A harmadik etap az­óta várat magára, de már nem so­káig, ugyanis Csukás István megírta a könyvet.

– Kész a mű, az író letette az ajándékot a fa alá – újságolja Csukás István, és csak úgy csillog az örömtől a fekete kun szeme. – Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA- ban. Egyéves munka volt, havonta egy részt írtam. Kicsit többet, mert tizenhárom részes. Több mint hatszáz oldal lett, taxival alig tudtam bevinni.

Ugyanis Csukás Pista bácsi papírra ír, majd legépeli a szöveget.

– Tudom használni a számítógépet, de mivel írás közben elkezdek rajta játszani, inkább maradtam a hagyományos írógépnél. Annak idején összevásároltam hagyományos írógépeket, szalagot is. Aztán meg kellett tanulnom javítani is, mert egy idő után elfogytak a szerelők, a szakma kihalt meséli, majd visszatérünk Süsükéhez.

– Kemény munka volt, lemondtam mindenről, még nyaralni sem mentem. De szívesen mondtam le a pihenésről, mert nekem is nagy élmény volt. Remélem, a nézők is élvezni fogják. Amíg nem volt kész a forgatókönyv, nem tudták elkezdeni a munkát, mert elsőként a bábfigurákat, a díszletet kell legyártani. Utána leforgatják a filmet a félméteres kesztyűbábokkal, majd a színészek rámondják a hangot. Mindent végignézek, de bele nem szólok, mert úgy gondolom, mindenki maradjon a kaptafánál. Az író ír, a rendező rendez, a színész játszik. A szinkronnál is ott leszek, ha rövid vagy hosszú a szöveg, azonnal tudok korrigálni.

A Süsü trilógia minden részének a vándorlás az alapmotívuma. Az elsőben Süsüt elüldözik otthonról, így kerül az emberek földjére. A másodikban hazamegy Sárkányországba, megnősül, megszületik Süsüke.

– A harmadikban a kis Süsü és a Kiskirályfi elindulnak, mint a szüleik, vándorolni. De hova menjenek? Az Emberföldet ismerik, a Sárkányföldet ismerik. Felnéznek a csillagokra, ott még nem járt senki! Igazi gyermeki vágy, bejárni eget, földet, meghódítani a világűrt. A sárkány- és az emberszülők is elengedik a gyereket, de csak úgy, ha távolból felnőttek kísérik őket. A varázsló két rakétát készít, egyet a gyerekeknek, egyet a kísérőknek. Az üzemanyagot úgy oldják meg, hogy a gyerekeké tüsszentés meghajtású hapci rakéta, a felnőtteké pedig köhögés meghajtású, köhi rakéta. Ahogy kiérnek az űrbe, látják, hogy egy bolygó felrobban. Összeszedik a darabjait, és egyesítik. Az lesz a gyerekek célja, hogy ezt a gonosz világot megjavítsák. A bolygó azért robbant fel, mert az ott élő űrlények, akiknek rossz emberi tulajdonságaik vannak, mindig veszekedtek, verekedtek. A két utazó gyerek leszoktatja őket a rosszaságról. Összeszedik a tizenkét bolygórészt, és a Boldogság bolygó új lakói megválasztják a két gyereket királynak. Süsüke páratlan, A Kiskirályfi páros napokon lesz király, vasárnap meg szünnap van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul kórházba került Gáspár Bea

vg.hu

Ingyenesek lesznek a menstruációs termékek a közintézményekben

borsonline.hu

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat

mandiner.hu

Olyan nukleáris rakétát villantott Amerika, amivel Moszkvát és Pekinget is elrettentheti

ripost.hu

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

magyarnemzet.hu

A hatóság kimondta: szabálytalanul építette fel villáját Tordai Bence

mindmegette.hu

7 nyári főzelék szezonális zöldségekből, ha spórolnál a kaján

borsonline.hu

Cellatársai öltek meg egy rabot a Kozma utcai börtönben

borsonline.hu

Öt éven keresztül mérgezte a 7 éves Oliviát az anyja, végül belehalt

borsonline.hu

Boldogan játszott a gyermekeivel: 2 óra múlva holtan találták az édesanyát

borsonline.hu

Barátnőjét magával rántva lett öngyilkos egy férfi a Szerelmesek hegyén lévő kilátónál

További cikkek

DÖGÖS

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

Család

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat