Celeb

Szily Nóra örül a szigorú törvénynek

F. Zs., L. P.

Létrehozva: 2019.12.17.

Több híresség is foglalkozik életvezetési tanácsadással. Olyanok is, akiknek nincs pszichológus végzettségük. Szily Nórának van, ezért is tudja, hogy milyen veszélyes képesítés nélkül kezelni a betegeket.

Forrás: Bors

Vakarhatják a fejüket az ilyen-olyan képesítéssel vagy anélkül praktizáló lélekgyógyászok, családfaállítók, a lélekkel foglalkozó természetgyógyászok és más energetikai gyógyítók, ugyanis egy friss törvényjavaslat értelmében alig két hónapon belül le kell húzniuk a redőnyt. A sztárok között is akad olyan, aki ezoterikus központot üzemeltet, életvezetési tanácsot ad, de mivel nem tudjuk pontosan, hogy mi történik a zárt ajtók mögött, így nem szeretnénk nevesíteni őket.

De az biztos: egy még el nem fogadott, friss törvénytervezet értelmében, „2020. február közepétől maximum 1 éves szabadságvesztés büntetés fenyeget bárkit, aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki”. Vagyis mindenkit, aki nem orvos vagy klinikai szakpszichológus. Ezzel ugyanis bűncselekményt követ el.

– Teljesen normálisnak tartom, hogy szeretné megtisztítani a sarlatánoktól magát a szakma – mondja lapunknak Szily Nóra, pszichológus, újságíró. – Ez mindig is így volt és lesz is, hisz komoly tanulmányok és képzések vannak a pszichológiára, pszichiátriára és a gyógyításra. Nem véletlenül vannak itt is különböző szakok, hisz gyógyszeres kezelést csakis kizárólag a pszichiáter írhat fel a betegnek, de a pszichológus felelőssége az, hogy a beteget esetlegesen továbbküldje pszichiáterhez, ha olyan mértékű problémája van a páciensnek.

Ezért is rejt számtalan veszélyt, ha nem megfelelő szakemberhez fordulunk. Ha az van kiírva, hogy lélekgyógyász, közben pedig csak egy tanácsadást tud nyújtani, akkor előfordulhat, hogy a várva várt jobbulás helyett rosszabbodik az állapota a pá­ciensnek – mondta Szily Nóra.

Az ezotériával foglalkozó szakember szerint is jó, ha van szabályozás, a pácienseknek azonban joguk van eldönteni, miben hisznek.

– A Rádió Bézs Karma kamra című műsorában számtalan ezoterikus „szakember” megfordult már, rengetegen kíváncsiak ezekre a témákra – mondja a Borsnak Zoltán Tamás, majd így folytatja: – Törvényekkel sem vehetik el az emberek hitét, s mindenkinek joga van eldönteni, hogy milyen utat választ a gyógyulása érdekében. Emellett minden műsorban el­mondom, hogy a spirituális segítők véleménye nem írhatja felül a szakorvosi diagnózist, és egyetlen alternatív gyógymód sem válthatja ki a szakpszichológusi kezelést.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek