Celeb

Szörényi Levente: A hang én voltam

Gergely Gábor

Létrehozva: 2019.08.06.

Szörényi Levente és testvére, Szabolcs a kezdet kezdetén Höfner márkájú gitárokon zenélt. Például az 1966-os Táncdalfesztiválon, miközben a Még fáj minden csók című dalával díjat nyert az Illés együttessel. A német hangszercég most életműdíjjal tünteti ki a Szörényi testvéreket.

Forrás: Bors

Elismerés Szörényi Levente pontosan emlékszik arra, hogyan tett szert a Höfnerre.

– Hatvanötöt írtunk, abban az időben szinte otthonunknak tekintettük a nógrádverőcei Expressz ifjúsági tábort, ahol az Óh, mondd, a Légy jó kicsit hozzám vagy Az utcán című nótáink születtek.

De még mielőtt Bródyval írni kezdték saját számaikat, a külföldi rádióadókon sugárzott, itthon lázadónak tekintett beatzenét játszották a fellépéseiken. Voltak Shadows- és Hurricanes-dalok, de olasz slágerek is a re­pertoárban.

– Emlékszem, hogy Bródyval mennyit vívtunk, hogy mivel bővítsük a palettánkat. Tini Rolling Stonest akart, én pedig ra­gaszkodtam a Beatleshez. Mondtam neki, a rollingos dalokhoz nem kell igazán énektudás, viszont Lennonék nótáit hang nélkül nem lehet lenyomni. A hang pedig én voltam. Persze azért egy-két Jagger-számot is eljátszottunk.

Rengeteg barát volt velük a három hónapos szerződésük alatt Verőcén.

– Ma már bátran elmondhatom, ott köszönt el tőlem az egyik haverom, aki pár nap múlva „dobbantott”. Búcsúzóul azt mondta, rövidesen számítsak egy meglepetésre.

A meglepetés egy kartondoboz volt, amelyet a Verseny utcai főpostán vett át Szörényi Levente. Elmondása szerint fogalma sem volt arról, mit rejt a csomag.

– A Höfner volt benne, amit a haver küldött el nekem karácsony előtt. Később tudtam meg, hogy az övé volt, tehát megörököltem tőle a hangszert, amelyet egy-két évig használtam is. De az Illésben a testvéremnek, Szabolcsnak is ilyen márkájú basszusgitárja volt, ahogy Paul McCartney is Höfner gitárokon játszott a Beatles koncertjein. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek