Celeb

15 percig bírta a nyelvelést a valódi Csókkirály

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.07.02.

<p>A Hungária annak idején csak sejtette, hogy átütő siker lesz, de hogy 39 évvel később is a Csókkirály legyen a legnagyobb magyar sláger, az Szikoráékat is meglepte. A legfrissebb zenejátszási adatok ugyanis ezt mutatják.</p>

Több mint 22 ezer könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak az országban tavaly, ezeken pedig egész pontosan 91 ezer 853 dalt játszottak el az Artisjus statisztikái szerint. Ez a falunapi fellépésektől a legnagyobb fesztiválokig, az ingyenes programoktól a belépődíjas zenei rendezvényekig minden élő zenés műsort jelent. A bombameglepetés pedig, hogy ezeken a legtöbbet játszott dal a Hungária régi slágere, a Csókkirály volt.

Négy teljes napjuk volt

A dal Fenyő Miklós szerzeménye, és az együttes 1980-ban megjelent Rock'n Roll Party című lemezén jelent meg.

– Csak sejtettük, hogy az a lemez átütő siker lesz – emlékezett a Borsnak Novai Gábor, akinek három száma is rajta van az albumon: a Neonparádé, a Casino Twist és a Meghalok, hogyha rám nézel.

– Azt az amerikai rock and rollt, ami szinte népzenévé vált, mi tudtuk a legjobban Magyarországra átültetni. Villámgyorsan kellett megcsinálni a lemezt hétfőtől csütörtökig. Mindenkinek hozni kellett dalt. A gyorsaságra azért volt szükség, mert pénteken le­he­tő­sé­günk volt új dalokat bemutatni az Ifjúsági Parkban, én meg egy héttel korábban mondtam Wilpert Imrének, a Hanglemezgyár egyik akkori me­nedzserének, hogy vannak saját számaink, miközben még egy sem volt. Miki egy szál gi­táron hozta a Csókkirályt. Nekem nagyon tetszett, mert a műfajba nagyon illett. Na­gyon jó volt a szöveg is, nem véletlen, hogy enynyien játsszák a mai napig – magyarázta Novai.

Gumi volt a beceneve

– Amikor nekifogtunk a lemeznek, mindenki próbált valamilyen jampi szöveget összeszedni az ismeretségi köréből – mesélte a Borsnak Szikora Róbert, aki szintén több számot írt a lemezre.

– Azon a nyáron a rákospalotai házunkban dolgoztunk, ahol az édesanyám ma is él, és ott lakott a nagymamám is. A nagyszobában próbáltunk, ott született az első két lemezünk. Ha kedvünk volt, ki­mentünk a kertbe, ami sokkal inspirálóbb volt, mint egy romos kultúrház. Mikit ebben a számban az a történet inspirálta, amit ott édesanyám mesélt: az ötvenes években a Casinóban, ahova táncolni jártak, élt egy Gumi nevű ember, aki állítólag tizenöt percig tudott egyfolytában csókolózni. Ez volt akkor a „csók törvénye” szerint a halálos csók. Ez indíthatta be Miki fantáziáját, és írt egy nagyon jó dalt – idézte fel Robi.

Szexuális töltet

– Minden férfiban benne van, hogy ő szeretne lenni a csókkirály, de minden nőben is, hogy jó lenne a csókkirállyal találkozni – magyarázta a Borsnak dr. Sebestyén Tamás szexuálpszichológus, akit a dal töretlen sikeréről kérdeztünk. Szerinte a Csókkirályban ma is érezhető a szexuális töltet, ritmusában is jól átérezhető, ami korosztálytól függetlenül mindenkire hat. A csókból lehet sportot űzni, hosszú ideig elhúzni, csak levegőt is kell venni… 

– Ha valaki  csúcsot akar felállítani és közben az óráját nézi fél szemmel, akkor pont a csók élvezetét fogja ezzel el­veszíteni – mo­solygott a szexuálpszichológus.

Fenyő: Hálás vagyok a kollégáknak

Fenyő Miklós a hír hallatán facebook oldalán mondott köszönetet pályatársainak és kollégáinak, hogy a mai napig, a fellépéseik alkalmával előadják – ahogyan a szerző fogalmaz – szívének egyik legkedvesebb szerzeményét, a Csókkirályt.

„Mint bizonyára értesültetek róla, szívemnek egyik legkedvesebb önálló szerzeménye, a Csókkirály az Artisjus (Szerzői Jogvédő Egyesület) kimutatása szerint a legtöbbet játszott dal lett 2018-ban. Egy magamfajta szerző, aki megannyi dalt megírt, és sokak szerint sikerre is vitt, csak úgy, mint ahogy a szerzeményeimmel készült színdarabok esetében, most is boldog vagyok a hír hallatán. Hálával gondolok a pályatársakra, és a mai napig a Csókkirályt repertoárjukon tartó zenészekre és kollégákra, akik időtálló szerzeményemmel, alkalomról, alkalomra, vagy ahogy én is teszem, koncertről, koncertre szórakoztatják a közönséget.

...Talán a véletlen hozta így, én mégis látok benne egyfajta sorsszerűséget, hogy amikor a Csókkirály című dalt megírtam, ugyanaz a belső mondanivaló munkált bennem ami most is, amikor a "Csókkoktél" című koncertemre készülök.

Nem is mondhatnék mást, hálás vagyok, és boldog.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161455_auto_resized.jpg
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714098910
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155329_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162907_auto_resized.jpg
vg.hu

Megszavazták a Richter osztalékát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714098910
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő