Celeb

Nem ismerte a boldogságot Garas Dezső

K. Sz.

Létrehozva: 2019.05.17.

A 2011-ben elhunyt nemzet színésze Törőcsik Mari legközelebbi barátai közé tartozott. Rendező barátja szerint Garas Dezső egy Marton László-darab miatt betegedett meg.

Forrás: Fortepan

Régen őrzött titok derült ki Garas Dezső életéről. A Budaörsi Latinovits Színház Szellemidézés című sorozatának legutóbbi estjén róla emlékeztek meg, többek között Sándor Pál filmrendező segítségével, aki nemcsak alkotótársa, hanem a legjobb barátja is volt a színésznek. Egy éjszakai lokálban találkoztak, a rendező akkor ajánlotta fel Gaarasnak a Régi idők focija főszerepét. Sándor Pál a kávéházi beszélgetéssorozat szerkesztőjével és műsorvezetőjével, Bognár Évával beszélgetett.

– Egyértelmű volt, hogy Dezső játssza a főszerepet. Lementem a szokásos helyre, Dezső nem ivott eleget, tehát még megvolt. Mondom neki, hogy van egy főszerep a Mándy Iván írta Régi idők focijában. Azt mondta: mit fizettek? Mondtam, 16-18 ezer forintot, akkoriban annyi volt egy főszerep. Azt mondta, ez kevés, mert ő egy hatrészes sorozatot készít a televíziónak, és daraboként hatezer forintot kap. Nem szerettem, hogy ezt csinálja velem, annyira rá gondoltam a szerepben… Egy este újra levetődtem. Duzzogva alig köszöntem, de akkor elindult felém. Volt bennem egy szorongás, lehet, részeg és megver, de leült és mosolygott. Megkérdezte, hogy megvan már a főszereplőm? Mondom, igen, Németh Feri vagy Suka. Mondta, milyen kár, mert három rész után leállították a sorozatot, és ráér – mesélte a klasszikus filmről Sándor, aki egy igazán meglepő tényt is elárult a színészlegendáról. 

– Dezső nem volt boldog, nagyon nem ismerte a boldogságot, elfojtotta magában. Nyaraltunk együtt, családdal is, de sosem láttam igazán boldognak. Olyan sikerei voltak, hogy a falat rengette, de volt benne valami, ami miatt nem volt boldogságra vágyó – mondta a rendező, hozzátéve: természetesen a családját és a barátait nagyon szerette Garas. 

Arról is szó esett, hogy a hetvenes években a színészszakmában elsőként lett szabadúszó, pedig meg kellett fizetnie a művészi szabadság árát. 

– Nagyon megijedt, hogy mit tett. Azt szoktam mondani: a leghülyébb okos és a legokosabb hülye volt. Hatalmas bölcsesség volt benne, másrészt Dezsőnek és a családjának volt egy olyan periódusa a kilencvenes években amikor nagyon szűkösen éltek. Rengeteg tingli-tangli szerepet kapott, de nem volt hajlandó vállalni.

Halálpontosan ismerte az emberi és alkotói ízlése határát, amit nem lépett át – mesélte a rendező, aki azt a meglepő tényt is elárulta, hogy szerinte barátja egy színházi előadás miatt lett beteg: a darab elképesztő fizi­kai megterhelést rótt a koroso­dó Garasra, aki lovat játszott.

Az elő­adás során gerincsérvet kapott, és a pletykák szerint a színház nem fizette a kórházi kezelését, sőt le is vette a műsorról az előadást. 

– A Legenda a lóról című vígszínházi darabba halt bele. Ott betegedett meg, és lett mindenfajta baja. A rendező rábeszélte Dezsőt, hogy játssza el. Én ezt tekintettem a színházi búcsújának. 

Törőcsik Marival örök barátságot kötött

Törőcsik Mari számtalan színházi előadásban és filmben szerepelt Garas Dezsôvel. A nagybeteg színésznő ritkán szólal meg, de legendás barátjáról mindig szívesen nyilatkozik. – Amikor bekerültem a főiskolára, ő másodéves volt. Első pillanattól kezdve megérezte, milyen ember vagyok. Sokat beszélt velem, táncoltunk és ettől a pillanattól a legjobb barátom volt. Három barátom volt: Pilinszky János, Fejes Endre és Garas Dezső, nem kis emberek. Ha fájt, ha sírtam, ha baj volt, megjelent éjjel is, de fordítva is így volt: amikor bajba került, már rohantam is hozzá.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166358_auto_resized.jpg
origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27560_resized.jpg?avcount=1714387211
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173344_auto_resized.png
metropol.hu

„A mai adást egy szomorú hírrel kell kezdenünk” – kiderült, Tót Gergő halt meg a Balatonnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168699_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714387211
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714387211
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714387211
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zNCR3cHVll-rLnvgHGHt4aQeUHa0DSxx-mWxB2bCuN4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QxZDIwNGUxYmU0YTRmZTNiNTU3ZmY5NjYxMzUwYTBk.webp
Évforduló

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8Ahrw3Zi0dgaZ6w3PhW4IfPWMBEFpKQghCyk-paHOBw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ5MTc1N2Y4YTI2ODRjMDQ5MTE4ZTE3ZDMyNTFlZmM0.webp
Döntés

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja