Celeb

J-Lo szexizése miatt fejlesztett a Google - a pont ma 60 éves Grammy legextrémebb pillanatai

Bors

Létrehozva: 2019.05.04.

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók (legyenek azok írók, festők vagy épp színészek, zenészek) megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Ez alkalommal kivételesen nem egy alkotóra, hanem egy eseményre koncentrálunk - méghozzá a legjelentősebb zenei díjátadóra, a Grammy-re, ami napra pontosan hatvan évvel ezelőtt, május negyedikén indult hódító útjára.

60 évvel ezelőtt, 1959. május 4-én tartották az első Grammy-díjátadót, ami valójában nem is egy esemény volt, hanem rögtön kettő, ugyanis tartottak egyet Beverly Hillsben és egyet New Yorkban - ráadásul egy időben. Hogy miért így szervezték, arról sajnos nem sokat tudni, mindenesetre a sztárok a Beverly Hills-i eseményen vettek részt. ezen a díjátadón egyébként igen sokan dupláztak: Ella Fitzgerald, Henry Mancini, Domenico Modugno és Ross Bagdasarian Sr. egyaránt két-két arany gramofonnal távozott. 

A díjátadókat egyébként eleinte április-májusban tartották, 1966-tól tolódott el a Grammy - a manapság is megszokott - február-márciusi időszakra.

Összeszedtük a hatvan év legfurább, legextrémebb pillanatait. Természetesen válogatásunk szubjektív, így ne sértődjön meg senki, ha személyes kedvence lemaradt!

Jennifer Lopeznek köszönhető a Google nagy újítása

Kétségtelen, hogy Jennifer Lopez 2000. februárjában viselt zöld, gyakorlatilag bugyiig dekoltált Versace-ruhája volt a díjátadó történetének egyik legnagyobb hatású ruhadarabja - azt azonban talán kevesebben tudják, hogy ez az egy masszív villantás mekkora hatással volt a technika fejlődésére. Olyan sokan kerestek rá ugyanis a fotóra, hogy ez az egy kép arra késztette a keresőóriást, hogy kifejlesszen egy képkereső motort, ami 2001 óta része a Google-nak - azaz J-Lo szexizésének köszönhetjük, hogy nem csak szövegre, de konkrétan képekre is rákereshetünk a neten.

Mindenórás terhesen lépett színpadra M.I.A.

A díjátadó története tele van jobbnál jobb fellépésekkel, így nehéz is kiválasztani, melyik volt a legextrémebb. Beyoncé Tina Turnerrel, Eminem Elton Johnnal, Kanye West a Daft Punkkal, Madonna pedig a Gorillaz virtuális zenészeivel lépett színpadra, azonban talán mégis - az egyébként a felsorolt előadóknál jóval kevésbé ismert - M.I.A. 2009-es fellépése volt az egyik legmegdöbbentőbb. Az énekes-rapper (aki egyébként a díjátadó történetének első Srí Lanka-i jelöltje volt) ugyanis kilenc hónapos terhesen lépett színpadra. A rossz nyelvek szerint kész szerencse, hogy nem élő adásban szülte meg gyermekét.

Gigászi tojásból kelt ki Lady Gaga

Ha valaki ért ahhoz, hogy kell egy díjátadón megjelenni, Lady Gaga az! 2010-ben az MTV Video Music Awards-on viselt húsruhájáról alighanem egy életen át fogunk beszélni, ám arra senki sem számított, hogy a következő évben a Grammy-n még ezt is túlszárnyalja. Ahelyett ugyanis, hogy - a többi sztárhoz hasonlóan - végigsétált volna a vörös szőnyegen, egy hatalmas tojásba bújt, amit aranyba öltözött modellek hordoztak, mint valami egyiptomi ereklyét. Gaga első sem bújt a tojásból egészen a fellépéséig - a nagy belépőt ugyanis a színpadra tartogatta.

Tátika-botrány miatt vették vissza a díjat

A Grammy történetének első - és eddigi egyetlen - visszavett díjával a Milli Vanilli "büszkélkedhet". Az R&B duó nyerte 1990-ben a legjobb felfedezettnek járó díjat, hála a Girl You Know It's True című daluknak - nyolc hónappal a ceremónia után azonban kiderült: az egész produkció egy hatalmas átverés. A Milli Vanilli dalaiban ugyanis egyetlen hangot nem énekelt a két tag, csupán tátikáztak - "hangjukat" profi stúdióénekesek biztosították. Ennek fényében a Grammy szervezői úgy döntöttek, visszaveszik a csapatnak adott aranyszobrocskát. 

Will Smith berágott a Grammy-re

A nyolcvanas évek végére egyértelművé vált, hogy a rap a következő évek-évtizedek egyik meghatározó zenei irányzata lesz, így 1989-ben először - külön kategóriaként - már a legjobb rap-produkciókat is díjazták. Azonban mindez nem zajlott botrány nélkül: amikor Will Smith (akit abban az évben még a Jazzy Jeff & The Fresh Prince-duó egyik feleként jelöltek) megtudta ugyanis, hogy ennek a kategóriának a díjátadását - a többivel ellentétben - nem fogja közvetíteni a tévé, egyszerűen fogta magát, és bejelentette: társával együtt nem fog megjelenni a díjátadón. A dolog abban a pillanatban vált igazán kellemetlenné, amikor meg is nyerték a kategóriát Parents Just Don't Understand című dalukkal.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17195191_auto_resized.jpg
origo.hu

15 színész, akik tragikus körülmények között haltak meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27842_resized.jpg?avcount=1715040612
origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194359_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17195165_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter egy politikai anarchista + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17193048_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem akárhogy kívánt sok sikert Orbán Viktor az érettségizőknek + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27841_resized.jpg?avcount=1715040612
origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194936_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27821_resized.jpg?avcount=1715040612
she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1715040612
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186765_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen jóképű férfivá cseperedett Csisztu Zsuzsa születésnapos nagyfia – fotó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/3Oi5Rv8H0fofTH7yHZ4uGdEVus0v_Mdd9wstC8VBiOA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VhNGU0NjkyYWNkMjQ1NTZiNDBiNTA0Mzg2ZGNjMzg0.jpg
fordulat

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/S6G_YYrWNL0Q-n0C7yMHIlLWBHoeoA9XaXWDr2TincE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkwM2Y0NzRkN2U3YTQ0ZDRiNTkwMWE5NTNkN2VmMzQ1.jpg
Emlékezés

Berki Krisztián legmeghatározóbb pillanatai – Két éve hunyt el a médiaszemélyiség