Celeb

Városi legenda: Apáca volt előző életében - előre látta halálát Tolnay Klári

K. Sz.

Létrehozva: 2018.10.29.

<p>A mélyen vallásos színésznő hitt a reinkarnációban. Lehet, hogy már leszületett egy új testbe a XX. század legfontosabb színésznője?</p>

Húsz évvel ezelőtt hunyt el a magyar színjátszás legnagyobb alakjaként számom tartott Tolnay Klári. Százharminc filmmel, továbbá megszámlálhatatlan színházi és szinkronszereppel a háta mögött már életében legendaként tisztelték a színésznőt. 

Álmában érte a halál a legendás színésznőt

1998-ban, az akkor 84 éves sztár Szabó Magda Régimódi történet című darabját próbálta a Nemzeti Színházban, azonban a bemutatót már nem élhette meg, október 27-én éjjel, álmában hunyt el. Az éjjeliasztala mellett a színésznő jóskártyáit találták meg, többen úgy gondolják, előre látta a halálát. Rajongói között kevésbé ismert tény volt Tolnay mély vallásossága, melyről egyik legközelebbi barátja, Müller Péter író könyvet is írt Halhatatlan szerelem címmel. 

Közel állt hozzá a spiritualitás

– Rendkívül spirituális, művelt lelkű művész volt – magyarázta Müller. – Nem csak szakmailag, de lelki értelemben is tanítóm és barátom. Korának egyik legnagyobb szelleme volt, mély katolikus hite mellett komolyan tanulmányozta a világvallásokat. Első férjének édesanyja a Teozófiai Társaság elnöke volt, aki által megismerte az ezotéria tanait. Egész életében azon dolgozott, hogy az emberek megismerjék ezeket a tanokat, előadás után akár egész éjjel képes volt gépelni, például Hamvas Béla Scientia Sacra című nagyszerű munkáját, melyből több példányt is készített – mesélte Müller, a könyve elején egy MS monogramú apácának az élettörténetét írta le, akiről a történet során kiderült: maga Tolnay Klári volt egy korábbi életében. 

Hógolyózás közben halt meg az apácarend vezetője

– Rengeteget beszélgettünk a reinkarnációról, többek között, hogy előző életében egy, a 19. század második felében élt francia apácarend főnöke volt, akik némasági fogadalmat tettek és csak vasárnaponként beszéltek. Az apáca 67 évet élt, és hógolyózás közben kapott szívinfarktust. Következő, az általunk már ismert életében, Klári fiatal lányként szintén apáca akart lenni, térítő útra menni, de erről egy nagyszerű nővér, Máter Mohács beszélte le és terelte a színház felé, ahol végül hosszú évtizedeken keresztül sikert sikerre halmozott. Sorsfeladatának érezte ez a bölcs nővér, hogy a komor, kolostori vallásos szigor után, Klári lelkét a szerelem, a színház, a játék, és a sok emberré válás titkai felé oldja. Másféle szeretetet tanult itt a színházban. Nagyon szerették őt, és ő is a közönségét. Bölcs tisztaság ragyogott a szemében – mondta Müller Péter.

A spirituális tanok alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a legendás színésznő már újra köztünk él.

Íróvá avatta barátját

Müller Péter állítja, hogy Tolnay Klári tette őt íróvá.

– Tizenkilenc éves korom óta vagyok a Madách Színház tagja. Azóta ismertem Klárikát, és az első nagy sikeremet is neki köszönhetem. 1964-ben mutattuk be a családomról írt Márta című darabot Vámos László rendezésében, melyben a nagymamámat alakította, aki számtalan tragédiát élt meg a II. világháború alatt. Eltemette a nagyapámat, akit Bessenyei Ferenc alakított, a partizán unokabátyámat – Tordy Géza alakításában – pedig kivégezték 1944-ben. Emlékszem, volt egy jelenet, amikor Klári fájdalmában szinte megőrül a fia elvesztésétől, akinek szelleme visszatér hozzá és nyugtatja. Életem egyik legspirituálisabb pillanatát teremtette meg Tolnay Klári a színpadon. Látott lelki és fizikai szemmel egyszerre. A premier után odajött hozzám, és azt mondta: Péter, most lettél íróvá!

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek