Celeb

Besúgóként kezelték Psota Irént

kbv

Létrehozva: 2018.07.27.

Megdöbbentő információ­ra bukkant a Bors. Egy történész megtalálta azokat az ügynökjelentéseket, amik a két éve elhunyt színésznőt próbálták befeketíteni. Psota Irénről azt hitték, hogy a francia hírszerzésnek kémkedik.

Több, de inkább kevesebb színházi siker után, nagyjából 1957 volt az az év, amikor az ak­kor 28 éves Psota Irén filmes karrierje beindult. Ez az az év, aminek köszönhetjük, hogy valójában megismerhettük. És ez az az év is, amikor a még be sem indult karrierje gyakorlatilag majdnem véget ért: ugyanis kémként tartották számon és megfigyelték. Ugye, mondanunk sem kell, mekkora teher volt ez a szocializmus éveiben, nem csak karrierek, éle­tek mehettek rá arra, ha valakit meggyanúsítottak. Az eddig egyáltalán nem ismert nyomozást Psota ellen Koós Levente fedte fel az ügy­nökakták vizsgálata közben. Koós elsősorban a Kádár-rendszer állambiztonságának sporttal kapcsolatos történelmét kutatja, a besugnak.blog.hu szerzője véletlenül bukkant a Psota-aktára.

A nemzet színészét az 1956-os forradalom leverése után a francia hírszerzéssel hozta kapcsolatba a kommunista belügy. Gyanús volt, mert túl hamar hazajött külföldről – az alaptézis az volt, az ilyen ember csak kém lehetett. Psota 1957-ben  rövid franciaországi tartózkodás után jött haza.

Kalandos liba

A színésznőt alapve­tően két tényező, a forradalom alatti budapesti élelmiszer-ellátás problémája és a vak szerencse vezette Párizsba. Psota Irént 1956 novemberében édesanyja Sümegre küldte libáért, de az őt szállító teherautó utasai Mosonmagyaróvárnál meggyőzték: menjen velük Bécsbe. Rövid osztrák gyűjtőtábori lét után Párizsban kötött ki, ahol jelezte a magyar követségen: nem disszidálni, csak szétnézni kíván a divat fővárosában. A karácsonyestét pedig már ismét itthon, édesanyja társaságában töltötte, azt azonban nem tudni, libával, avagy liba nélkül.

„Psota Irén színésznő, aki az elsők között disszidált az októberi események után – hazatért Párizsból… Feltehető, hogy Psota Irént a francia hírszerző szervek feladattal küldték haza” – olvasható az egyik jelentésben, amit a történelemtanár Koós Levente felkutatott.

Psota még gyanúsabb lett, amikor Molnár László filmes illegálisan hazatért – szintén Párizsból. A bel­ügy szerint az is nyilvánvalónak tűnt, hogy a két filmes útja között van kapcsolat, mindkettejüket kémnek hitték.

– Főállásban történelemtanár vagyok, de tíz éve kutatom alapvetően a sporttal kapcsolatos ügynökaktákat. A Psota Irénről jelentő Meszlényi ügynök inkább sportolókról és néhány színészről jelentett, így találtam a színésznő sztorijára is, véletlenül – mesélte Koós Levente.

Psota egyébként hamar lekerült a lehetséges kémek listájáról, a színésznő kémügye váratlanul megszakadt a róla jelentő Meszlényi ügynök jelentéseiben – hiszen természetesen nem volt kém.

– Vi­szont nem sokkal hazatérése után Psotát kizárták a pártból és a politikai rendőrség sem mondott le a megfigyeléséről. A Történeti Levéltár adatbázisa szerint a nevét negyvenegy darab aktában találhatjuk meg, és nem kevesebb, mint hu­szonkét ügynök jelentéseiben olvashatunk róla – mondta a szakértő.

Karády Katalint is meggyanúsították

Természetesen nem Psota Irén volt az egyetlen gyanús elem a színészek között. Karády Katalint nem csak a hírszerzés, a magyarok többsége is kémnek gondolta. Egyrészt a férfias­nak mondott, erős alkata és a felépített imázsa miatt. Pechére pedig az 1943-as Machita című filmben egy Mata Harihoz hasonló kémnőt játszott. Ő sem volt kém, mégis 1944. április 18-án, a német megszállás után vőlegényével, Ujszászy István tábornokkal együtt letartóztatták a szövetségeseknek való kémkedés vádjával. A színésznő 1951-ben disszidált, Amerikában a szovjetek kémjének gondolták, de egész életében tagadta ezt.

Rökk Marika, operettsztár és revüprimadonna Hitler egyik kedvenc színésznője volt, Goebbels a bokáját fogdosta egy rendezvényen az asztal alatt, ám ő is gyanúba keveredett. Állítólag a szovjeteknek jelentett a második világháború előtt és alatt – élete végéig tagadott. Egyelőre feldolgozatlanul áll ügyük a levéltárban, de Koós Levente eddigi ismeretei alapján Bessenyei Ferencet, Darvas Ivánt és Jávor Pált is megfigyelte a politikai rendőrség az 1956-os forradalom leverése után.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714089910
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714089910
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja