Celeb

Besúgóként kezelték Psota Irént

kbv

2018. július 27. péntek 05:10

Megdöbbentő információ­ra bukkant a Bors. Egy történész megtalálta azokat az ügynökjelentéseket, amik a két éve elhunyt színésznőt próbálták befeketíteni. Psota Irénről azt hitték, hogy a francia hírszerzésnek kémkedik.

Több, de inkább kevesebb színházi siker után, nagyjából 1957 volt az az év, amikor az ak­kor 28 éves Psota Irén filmes karrierje beindult. Ez az az év, aminek köszönhetjük, hogy valójában megismerhettük. És ez az az év is, amikor a még be sem indult karrierje gyakorlatilag majdnem véget ért: ugyanis kémként tartották számon és megfigyelték. Ugye, mondanunk sem kell, mekkora teher volt ez a szocializmus éveiben, nem csak karrierek, éle­tek mehettek rá arra, ha valakit meggyanúsítottak. Az eddig egyáltalán nem ismert nyomozást Psota ellen Koós Levente fedte fel az ügy­nökakták vizsgálata közben. Koós elsősorban a Kádár-rendszer állambiztonságának sporttal kapcsolatos történelmét kutatja, a besugnak.blog.hu szerzője véletlenül bukkant a Psota-aktára.

A nemzet színészét az 1956-os forradalom leverése után a francia hírszerzéssel hozta kapcsolatba a kommunista belügy. Gyanús volt, mert túl hamar hazajött külföldről – az alaptézis az volt, az ilyen ember csak kém lehetett. Psota 1957-ben  rövid franciaországi tartózkodás után jött haza.

Kalandos liba

A színésznőt alapve­tően két tényező, a forradalom alatti budapesti élelmiszer-ellátás problémája és a vak szerencse vezette Párizsba. Psota Irént 1956 novemberében édesanyja Sümegre küldte libáért, de az őt szállító teherautó utasai Mosonmagyaróvárnál meggyőzték: menjen velük Bécsbe. Rövid osztrák gyűjtőtábori lét után Párizsban kötött ki, ahol jelezte a magyar követségen: nem disszidálni, csak szétnézni kíván a divat fővárosában. A karácsonyestét pedig már ismét itthon, édesanyja társaságában töltötte, azt azonban nem tudni, libával, avagy liba nélkül.

„Psota Irén színésznő, aki az elsők között disszidált az októberi események után – hazatért Párizsból… Feltehető, hogy Psota Irént a francia hírszerző szervek feladattal küldték haza” – olvasható az egyik jelentésben, amit a történelemtanár Koós Levente felkutatott.

Psota még gyanúsabb lett, amikor Molnár László filmes illegálisan hazatért – szintén Párizsból. A bel­ügy szerint az is nyilvánvalónak tűnt, hogy a két filmes útja között van kapcsolat, mindkettejüket kémnek hitték.

– Főállásban történelemtanár vagyok, de tíz éve kutatom alapvetően a sporttal kapcsolatos ügynökaktákat. A Psota Irénről jelentő Meszlényi ügynök inkább sportolókról és néhány színészről jelentett, így találtam a színésznő sztorijára is, véletlenül – mesélte Koós Levente.

Psota egyébként hamar lekerült a lehetséges kémek listájáról, a színésznő kémügye váratlanul megszakadt a róla jelentő Meszlényi ügynök jelentéseiben – hiszen természetesen nem volt kém.

– Vi­szont nem sokkal hazatérése után Psotát kizárták a pártból és a politikai rendőrség sem mondott le a megfigyeléséről. A Történeti Levéltár adatbázisa szerint a nevét negyvenegy darab aktában találhatjuk meg, és nem kevesebb, mint hu­szonkét ügynök jelentéseiben olvashatunk róla – mondta a szakértő.

Karády Katalint is meggyanúsították

Természetesen nem Psota Irén volt az egyetlen gyanús elem a színészek között. Karády Katalint nem csak a hírszerzés, a magyarok többsége is kémnek gondolta. Egyrészt a férfias­nak mondott, erős alkata és a felépített imázsa miatt. Pechére pedig az 1943-as Machita című filmben egy Mata Harihoz hasonló kémnőt játszott. Ő sem volt kém, mégis 1944. április 18-án, a német megszállás után vőlegényével, Ujszászy István tábornokkal együtt letartóztatták a szövetségeseknek való kémkedés vádjával. A színésznő 1951-ben disszidált, Amerikában a szovjetek kémjének gondolták, de egész életében tagadta ezt.

Rökk Marika, operettsztár és revüprimadonna Hitler egyik kedvenc színésznője volt, Goebbels a bokáját fogdosta egy rendezvényen az asztal alatt, ám ő is gyanúba keveredett. Állítólag a szovjeteknek jelentett a második világháború előtt és alatt – élete végéig tagadott. Egyelőre feldolgozatlanul áll ügyük a levéltárban, de Koós Levente eddigi ismeretei alapján Bessenyei Ferencet, Darvas Ivánt és Jávor Pált is megfigyelte a politikai rendőrség az 1956-os forradalom leverése után.

További cikkek

Botrány

Csuti Kulcsár Edináról vallott: Soha nem tudtam volna olyat csinálni, amit ő

Gyász

Kiderült, így tervezik Damu Roland temetését

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

origo.hu

Ilyen lesz Guillermo del Toro Pinokkió-filmje - videó

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

szon.hu

"Remélem, a családja nem nézi most..." - Patrik kifecsegte, hogy jöttek össze Dorcival!

origo.hu

Így követnék a reklámcégek az interneten

origo.hu

Régiós versenyfutás zajlik a Kínából visszatelepülő gyártóbázisokért

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

kemma.hu

Tűz miatt kiürítettek egy komáromi gyárat: 6 embert szállítottak kórházba

origo.hu

Drónnal figyelték a forgalmat az egri rendőrök, alig hitték el, amit egy körforgalomnál láttak - videó

origo.hu

Indulhat a Petőfi-film és a vízilabda bajnokainkat bemutató film