Celeb

Koncz Gábor az autóját Kojaknek köszönheti

A. T.

2018. február 11. vasárnap 04:10

Éjszakánként bújt a nyalókás kopasz nyomozó bőrébe a színész. Nehéz időszak volt, de tudta, megéri.

Rendőr, kopasz és állandóan nyalókázik. Ezek alapján minden negyven feletti magyar tudja, hogy Kojakről beszélünk, még az is, aki soha egyetlen részt nem látott a nevével fémjelzett krimisorozatból. 

Az 1973 és 1978 között futó amerikai sorozatot a címszerepét alakító Telly Savalas tette kultikussá. Kiválasztása már csak azért is szerencsés volt, mert a színész ugyanúgy görög származású volt, mint az általa életre keltett figura, sőt sokáig angolul sem tudott. A nyalókázásnak egyébként meglehetősen prózai oka volt. A színész évekig láncdohányos volt, majd egy betegség kapcsán eldöntötte, végleg leszámol káros szenvedélyével. Ám a megszokott mozdulatok, az, hogy állandóan legyen valami a kezében, hiányzott neki, így pótcselekvésként nyalókázni kezdett, de a szivarozást és a rágózást sem vetette meg. Népszerűségéhez ezek a pótcselekvések nagyban hozzájárultak, ahogy laza stílusa is. Neki mindenki Picinyem” vagy épp Bébi volt.

– Szerintem inkább alvilági figurának nézek ki, mintsem rendőrnek, de gondoltam, belevágok, megnézem, mi jön ki a dologból. Arra készültem, hogy valahol lesz egy csavar, és kiderül, korrupt vagyok, de rá kellett jönnöm: nem, jó zsaru vagyok, a magam különcségeivel – nyilatkozta a sorozat fénykorában Savalas.

A krimiszéria sikere minden várakozást felülmúlt, és nemcsak a tengerentúlon, hanem a világ számos országában, köztük hazánkban is nézők milliót ültette le a televízió­képernyők elé. A honi sikerhez a jól megválasztott szinkronhangok is hozzájárultak. Savalasnak kezdetben Inke László kölcsönözte a hangját, majd a halála után Koncz Gábor vette át a feladatot.

– Miután Inke meghalt, hívtak, hogy van itt valamennyi rész, amit le kellene szinkronizálni, elvállalom-e. Nem szeretem a szinkront, kivéve Charles Bronson filmjeit, ő jó karakter, keveset beszél. Végül elvállaltam, de úgy, hogy nem találkozom más színésszel – vallotta be Koncz Gábor. – Rengeteg munkám volt, így az esti előadás után, éjszakánként szinkronizáltam. Időközben megszerettem ezt a figurát, és  a közönség is szerette. Mivel több mint kétszáz éj­szaka csináltam, vet­tem magamnak egy kocsit. Tudtam az elején, hogy minimális alvással, nehéz időszak vár rám, így áldoztam rá. Nekem megérte a dolog.

Magyar leleményesség

Kojak népszerűségét meglovagolva nyalókát neveztek el a róla, amely gömb alakú volt csokimázba forgatva. Jellegzetes pirosas színű csomagolópapírban árulták. A nyalánkságot 1997 óta lehet Kojak néven kapni, noha ez a típusú nyalóka sokkal régebbi, de annak idején más néven került forgalomba.

A sorozat története

A rendőrcsaládból származó Kojak hadnagy New York-i rendőr, aki úgy ismeri a várost – és annak alvilági figuráit – mint a saját tenyerét. Bátor, leleményes, lojális és a bűnözők sittre vágása érdekében minden követ megmozgat, még ha emiatt – na meg cinikus, olykor flegma stílusa miatt – időnként ő is bajba kerül. Leggyakrabban gyilkossági ügyekben nyomoz, de munkája során találkozik kábítószercsempészekkel, emberrablókkal és családi erőszak áldozataival is.

Bukott Kojak

Bármennyire is szerették a nézők Kojaket, azzal nem tudtak azonosulni, hogy nem Telly Savalas játssza a címszerepet. Ving Rhames szereplésével új részeket forgattak 2005-ben, de egy évad után a produkció befuccsolt.

Érdekességek

Telly az öccsével, George Savalasszal együtt játszott a Kojakben. George Fürtöst személyesítette meg. A sorozatban több, később nagy kar­riert befutott színész is feltűnt. Láthattuk New York utcáin Brian Dennehyt, Richard Gere-t, William Hurtöt, Hector Elizondót, Christopher Walkent, Leslie Nielsent, de Sylvester Stallonét is. a. tKojak egy Buick Century Regal típusú autóval járta a várost.

További cikkek

Bizarr

Eddig használt bugyikat árult, de most még meredekebb területre merészkedett Rebekka

Meglepő

Kínos felvétel került elő Kulcsár Edináról - Videó

Ez is érdekelhet

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

mindmegette.hu

13 isteni és villámgyors fánk, amit meg kell sütnöd farsangkor

life.hu

Gregor Bernadett barátja megszólalt: "Nevezzük akárminek ezt a kapcsolatot, ez kialakult"

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

delmagyar.hu

A Tiszába ugrott egy személy Szegeden - Fotók

origo.hu

Nevetséges hiba szúrt ki a Google Drive használóival

nemzetisport.hu

Női kézilabda: Kovacsics Anikó, az FTC irányítója gyermeket vár

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

she.life.hu

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

origo.hu

Úgy döntött, hogy pont a szakadék szélén fordul vissza, ami ezután jött, arra nincsenek szavak