Celeb

Áldozata kér kegyelmet Polanskinak

Bors

Létrehozva: 2017.04.30.

Ritka pillanat, amikor az áldozat könyörög a bíróságon támadójának kegyelemért, pedig épp ezt teszi most Saman­tha Geimer, akinek megerőszakolásáért negyven évvel ezelőtt börtönre ítélték Roman Polanskit. Az Oscar-díjas rendező 1977-ben gyógyszerrel elkábította majd megerőszakolta az akkor 13 éves Samanthát, akit fotózás álcájával csalt Los Angelesben élő barátai, Jack Nicholson és Angelica Houston házába. A lány és anyja feljelentést tett, amelynek kapcsán Polanski 42 napot töltött előzetes letartóztatásban.

Az ítélet előtt szabadlábra helyezték, de a rendező megszökött, így a hároméves börtönbüntetést már a távollétében mondták ki. Polanski az elmúlt negyven évben nem térhetett vissza az USA-ba, Európában bujkált, majd az utolsó évtizedben Párizsban élt. Samantha azonban most különös kéréssel fordult a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz. Az asszony szeretné, ha végre nyilvánosságra hoznák az eddig titkosítottként kezelt tanúvallomásokat, lezárnák a Polanski elleni eljárást, és végre törölnék az ellene kiadott elfogatóparancsot is.

– Samantha már rég megbocsátott, szeretne végre továbblépni – mondta a DailyMailnek Polanski ügyvédje. – Elégedett, úgy véli, a rendező már megbűnhődött a tettéért. Négy évtized telt el, Polanski már 83 éves. Már az áldozat sem érti, mit akarnak még tőle, és miért költik továbbra is az adófizetők pénzét erre az ügyre. Már az áldozat is azért könyörög, hogy mentsék fel. Akkor mire várnak még? A bíróság feltehetően a jövő héten dönt arról, hogy eleget tesznek-e az áldozat kérésének, és megnyitják, majd végleg lezárják az ügyet.

Utánavitték az Oscart

Polanski ugyan most nyugalomban él Párizsban, ahonnan nem adják ki az amerikai hatóságoknak, de Londonban élő lányát például nem látogathatja meg. 2009-ben elkövette azt a hibát, hogy elutazott Svájcba, ahol letartóztatták, és házi őrizetbe helyezték, ám végül nem adták ki. A rendező a 2003-ban, a Zongorista című filmjéért kapott Oscar-díjat sem vehette át, mert ha belép az USA-ba, már a reptéren ôrizetbe veszik.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek