Celeb

Mindenkit elvarázsolt a színész macska

Földvári Zsófi

Létrehozva: 2017.03.23.

Heteken át randevúzott egymással a Kincsem című film két állati főszereplője: Schulz, a cica és a ló a forgatások előtt, hogy a kamerák előtt úgy viselkedjenek, mint két jó barát. De hogyan érte el ezt az idomár?­­

Gondolták volna, hogy be lehet idomítani egy kakast? Persze nem díszlépést tanult a Kincsem című film ikonikus tollasa, hanem kukorékolni  akkor is, amikor elvileg semmi oka nem lett volna rá. Körmöczi Bendegúz, a Kincsem című film villamosmérnök végzettségű hivatalos állatidomárja a kakason kívül a filmben szereplő kutyát és macskát is hihetetlen dolgokra vette rá. A Schulz nevű cicát például arra, hogy lovagoljon.

– Van egy jelenet a filmben, ahol Kincsemet futószáron vezetik, a hátán pedig ott pihen legjobb barátja, a macska. Ez a jelenet számítógéppel készült, mert a macska mindenképpen körömmel kapaszkodott volna a ló hátába, amit biztosan nem tűrt volna – mondja a Borsnak Körmöczi Bendegúz.

– A cica mozgását mégis valahogy összhangba kellett hozni a lóéval, így azt találtuk ki, hogy úgynevezett greenboxban, vagyis stúdióban, egy zöld szobában, zöld hengeren lovagoltattuk. Az­tán számítógépes technikával ve­títették a henger helyébe a lovat. Így készült el ez a jelenet – mondja az idomár. A Kincsem című Herendi Gábor-filmben a főszereplő lónak, illetve lovaknak sem volt könnyű dolguk. Mint megtudtuk, összesen hatot használtak a forgatások alatt, mert bizonyos jelenetekhez csak bizonyos vérmérsékletű lovak passzoltak.

– Nehéz állatokkal dolgozni, ez mindig kihívás – meséli Herendi Gá­bor rendező. – A macskákkal pedig különösen nagy kihívás. Rengeteg felvétel kell ahhoz, hogy sikerüljön összehozni azt a koreográfiát, amit terveztünk vele. A lovaglós jelenet tényleg esélytelen vállalkozás volt, vagy körömmel akart kapaszkodni, vagy leugrott a lóról. Más jelenetekben azonban nagyon szépen vi­selkedett a macsek, néha tényleg azt hittük, hogy Bendegúz, az idomár benyugtatózta, olyan jól viselte, hogy kézről kézre adjuk. Leültetjük a szénára és ott marad… Még arra is sikerült rávenni a ci­cát, hogy egy kutyához dörgölje magát, elképesztő! – lelkendezett Herendi. A rendező azt is elárulta, hogy a film készítésében egy külön lósminkest is alkalmaztak. – Hat ló szerepel a filmben – magyarázta Herendi.

– Egy telivér például alkalmatlan arra, hogy nyugodtan álljon, hogy nézelődjön, mert ez izgága fajta, ilyen a versenyjelenetekhez kellett. A csendesebb részekhez nyugodt lovakat használtunk. A ló homlokán látható csillagot pedig minden alkalommal egy sminkes varázsolta az állatokra. 

Különleges állatok

A filmtörténelemben nagyon sok idomított állatot láttunk már, vannak azonban egészen ki­emelkedő teljesítmények. A világ egyik leghíresebb állat színésze Bart, a hétszáz kilós, közel háromméteres barnamedve. Az állat 1977-től 2000-ig dolgozott, közös jelenete volt többek között Robert Redforddal, Morgan Freemannel, Steven Seagallal, Brad Pitt-tel, Alec Baldwinnal, és Anthony Hopkinsszal. Különleges élete volt egy Keiko nevű kardszárnyú delfinnek is, aki Willyt alakította a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben. Az emlőst 1979-ben fogták be Izland partjainál, néhány évvel később pedig az Egyesült Államokba került. Sokáig élt akváriumokban, ahol ismeretterjesztő műsorokban szerepelt, majd 2002-ben szabadon en­gedték (rádiós nyomkövetővel felszerelve), de nem sikerült teljesen beilleszkednie vadon élő fajtársai közé, sokszor kereste az emberek társaságát. Végül 2003-ban, huszonhat évesen pusztult el, tüdőgyulladás következtében.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek